‘Blootstelling banken in hele wereld aan cryptovaluta is slechts 0,01%’

975 totale weergaven

Banken in de hele wereld hebben nauwelijks blootstelling aan bitcoin. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Bank of International Settlements (BIS).

Bitcoin bij banken

Ondanks dat de adoptie van cryptovaluta in de hele wereld blijft toenemen, is dit onder banken nog steeds relatief klein.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De totale blootstelling aan cryptocurrency’s die door banken over de hele wereld wordt gerapporteerd, bedraagt ​​ongeveer €9,4 miljard. Dat is te lezen in een rapport van het Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) van de BIS. Je zou hen kunnen zien als een bank voor centrale banken.

De bevindingen zijn opgeschreven in het Basel III Monitoring Report dat op 30 september werd gepubliceerd.

Dit brengt de blootstelling aan digitale activa op de totale blootstelling van de banken in de hele wereld op ongeveer 0,14%.

Bovendien verklaarde de internationale financiële instelling het volgende:

“Als we kijken naar de hele steekproef van banken die zijn opgenomen in de Basel III-monitoring (namelijk, degenen die geen cryptoasset-blootstellingen rapporteren), krimpt het bedrag tot 0,01% van de totale exposure.”

Ongelijk verdeeld

Verder merkt de BIS in het rapport op dat cryptovaluta “ongelijk verdeeld zijn over banken, waarbij twee banken meer dan de helft van de totale exposure aan cryptovaluta vertegenwoordigden.”

Daarnaast zijn er nog vier banken die voor 40% van de resterende blootstelling zorgt. Dat is ook weergegeven in onderstaande grafiek:

'Blootstelling banken in hele wereld aan cryptovaluta is slechts 0,01%'

De BCBS deed eind juni een voorstel om de totale blootstelling van de banken aan cryptovaluta te beperken tot 1%.

De limiet van 1% zal van toepassing zijn op de totale blootstelling. Het betekent dat een bank die al 0,5% van haar kapitaal in bitcoin heeft gestald, maximaal nog eens 0,5% kan beleggen in andere niet-gedekte cryptoassets.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
BISBitcoin nieuws