BlueWallet maakt einde aan custodial lighting optie in bitcoin app

Opgelet! De populaire bitcoin en lightning wallet BlueWallet maakt belangrijk nieuws bekend. Er komt een einde aan hun custodial lightning kant in de wallet, zo is te lezen in een blogpost.

Lightning’ers, opgelet!

BlueWallet is één van de populairste bitcoin wallets uit de industrie. Je kunt er terecht voor een normale on-chain wallet of er zelfs een multisig-wallet in openen. Ook voor interactie met het lightning netwerk, een secundaire betaallaag op bitcoin, hadden ze een oplossing.

Deze dienst was echter wel custodial, via de lightning-node Lndhub.io, waarbij BlueWallet de fondsen op lightning voor klanten beheerde. Alle gebruikers van de app konden hier eenvoudig op inpluggen. Nu maakt BlueWallet echter bekend dat ze hiermee gaan stoppen.

Allereerst: heb jij nog bitcoin in de lightning-wallet van BlueWallet staan? Haal die er dan zo snel mogelijk vanaf!

Het is gewoon mogelijk om je sats uit de wallet te halen, maar je kunt geen nieuwe wallets meer aanmaken of opwaarderen.

In de blogpost schrijft het bedrijf dat Lndhub begon als een experiment met de schaalbaarheidsoplossing die destijds amper werd gebruikt. Momenteel bestaan er steeds meer oplossingen en diensten en dus is een custodial lightning optie niet the way to go meer. Naar eigen zeggen heeft Lndhub zijn doel in zijn huidige vorm vervuld.

Wat nu?

Lndhub blijft overigens wel bestaan als gratis en open source software, ook wel bekend als FOSS. Je kunt het zelf hosten en gebruiken, maar dus niet meer als custodial oplossing. Er zijn een paar belangrijke dingen om te weten:

  • De dienst wordt op 30 april stopgezet.
  • Als je er nog geld op hebt staan, verplaats dat dan naar een andere wallet
  • Als je je eigen Lndhub draait, heeft dit nieuws voor jou geen impact
  • Reguliere bitcoin wallets hebben nergens last van

Had jij geld op de lndhub van BlueWallet staan? Dan zijn er alternatieven. Denk aan Phoenix, Breez en Muun als non-custodial opties of Wallet of Satoshi als custodial alternatief.

Zoals BlueWallet zelf aangeeft, kan dit misschien als slecht nieuws klinken. Anderzijds promoten ze hiermee juist de self-custodial oplossingen waarbij de klanten de baas zijn over de coins. “Dit is goed voor gebruikers van bitcoin en BlueWallet.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!