Deze ‘Bitcoin koning’ uit Brazilië liet 7.000 BTC in 2019 verdwijnen

De politie in Brazilië heeft een grootschalige oplichtersbende weten te arresteren. Ze worden verdacht van het verduisteren van 1,5 miljard Braziliaanse reais, omgerekend 300 miljoen dollar. Ruim 7.000 beleggers zijn gedupeerd.

‘Bitcoin King’ loopt tegen de lamp

Kopstuk van de bende is de bankier Cláudio Oliveira, ook wel bekend als de ‘Bitcoin King’ in het land. Hij was jarenlang voorzitter van de Bitcoin Banco Group, een investeringsfirma die inleggers riante winsten beloofde maar haar belofte duidelijk niet nakwam. Ze kochten cryptocurrency’s van de inleg van beleggers, waarna een deel van het rendement naar de beleggers zou terugvloeien.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar van dat mooie verhaal kwam weinig terecht…

Hoe steekt het verhaal in elkaar? Eind 2019 laat de Bitcoin Banco Group weten dat er 7.000 bitcoin spoorloos is onder verdachte omstandigheden. Ze vragen de autoriteiten om hulp. Ze willen gebruik maken van een speciale regeling waarbij een bedrijf zijn financiën en administratie op orde brengt om schuldeisers te betalen om een faillissement te voorkomen.

Ondanks de financiële problemen ging het bedrijf gewoon door met haar activiteiten en bleef het klanten werven. Volgens een advocaat, ingehuurd door de beleggers, klopte de bedrijfsadministratie van geen kant. Wat het bedrijf naar buiten toe communiceerde kwam niet overeen met de officiële audit van de cijfers.

Operação Daemon

De federale politie schakelde ondertussen circa 90 rechercheurs en andere specialisten om de complete boekhouding en handel en wandel van de Bitcoin Banco Group door te lichten. Een van de conclusies van de Operação Daemon: Oliveira heeft de klantentegoeden weggesluisd naar zijn persoonlijke bankrekeningen.

Tijdens de arrestatie zijn diverse luxe auto’s, grote hoeveelheden cash en bitcoin hardware wallets in beslag genomen.

Zowel de Bitcoin Banco Group als Oliveira zelf is in staat van beschuldiging gesteld. De aanklachten zijn onder meer witwassen en het leiden van een frauduleuze organisatie. Het kopstuk wordt ook in de Verenigde Staten én Europa gezocht voor criminele activiteiten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBrazilië

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...