Braziliaanse Bitcoin beurs wil hackers betalen om fouten op te sporen

Misdaad loont niet, tenzij je een Bitcoin beurs hackt. Althans, de Braziliaanse beurs BitcoinTrade roept hackers op om hun platform te kraken. Ze zijn een samenwerking aangegaan met BugHunt om hun handelsplatform zo veilig mogelijk te maken.

Hacken Bitcoin beurs

BitcoinTrade is de op één na grootste cryptobeurs van Brazilië, een land met ca 210 miljoen inwoners. Er gaat flink wat geld rond bij dit soort bedrijven, wat het extra aantrekkelijk maakt voor hackers. Volgens CoinMarketCap hangt het volume van de beurs dagelijk rond de $3 miljoen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als iemand er met een flinke zak aan cryptomunten vandoor gaat, zijn die voorgoed weg. Deze transacties zijn namelijk niet terug te draaien. Of in ieder geval: bitcoin betalingen niet, maar die van sommige altcoins wel, zo bleek vandaag weer bij Verge.

Het Braziliaanse bedrijf gaat nog een stapje verder. Wat juist omdat ze een aantrekkelijk doelwit zijn, willen extra zeker zijn dat hun platform veilig is tegen hackers. De oplossing? Hackers!

Ze schrijven een gemiddelde beloning uit van 10.000 Braziliaanse real per gevonden bug, wat neer komt op $1.850. Logischerwijs verschilt het exacte bedrag van de vergoeding op basis van de ernst van de fout.

Deze oproep is niet zo zeer gericht aan criminele hackers, maar aan zogenoemde white hat-hacker. Dit is een speciale benaming voor specialisten die in beveiligde systemen en netwerken breken om de beveiliging te testen en te beoordelen.

Cyberschandaal

De beurs heeft voor deze actie gekozen nadat er recent een groot cyberschandaal was. Vorige week zijn de privégegevens van meer dan 102 miljoen Brazilianen gelekt en geveild op het deep web, afkomstig uit de database van een telefoonprovider. Het betrof de halve bevolking van het land, waaronder ook de president Jair Bolsonaro.

In 2020 betaalde BugHunt meer dan R$ 100.000 aan Braziliaanse hackers die ongeveer 750 bugs ontdekten in verschillende bedrijven uit heel Brazilië.

Het is indirect ook een oproep aan alle Nederlanders. Bewaar jij jouw bitcoin nog op een exchange? Heb jij jouw sats nog bij Kraken, Binance, Coinbase, Bitvavo, Bitcoinmeester of welk platform dan ook staan? Wees je dan bewust van het risico dat áls deze platformen worden gehackt, het mogelijk is dat jouw geld en digitale goud ook weg is.

Het bekende mantra is dan ook: Not your keys, not your coins. Bitcoin is zo bedacht en gemaakt, dat je geen derde partijen meer nodig hebt voor het bewaren van geld of doen van betalingen. Een feature waar ook jij dus gebruik van kunt maken!

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de cryptocurrency’s er wel gewoon te laten staan, maar wees je in dat geval in ieder geval ook bewust van de risico’s.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over: