Brazilië deelt vier kernpunten over CBDC op GitHub

891 totale weergaven

De centrale bank van Brazilië, de Banco Central do Brasil, heeft de eerste details over haar Central Bank Digital Currencies online gezet. Ze staan nota bene op GitHub, de plek waar doorgaans aan decentrale projecten wordt samengewerkt.

Details op GitHub

Op een aantal pagina’s is van alles te lezen over het nieuwe centrale bankengeld dat er aan zit te komen. Het Braziliaanse mediakanaal Portal do Bitcoin verwijst naar vier belangrijke aspecten.

  1. De architectuur van de pilot
  2. De configuratie en verbinding met de Real Digital 
  3. Smart contracts
  4. ‘Sample smart contracts’

Je kunt de GitHub-pagina ook zelf bekijken.

Maar vergis je niet: de broncode van de digitale real staat niet open source en daarmee is het allerminst een project waar buitenstaanders aan kunnen meebouwen. Het is voornamelijk bedoeld als een informatieve update.

Het levert wel een aantal leuke situaties op. Een repository-gebruiker vraagt welke “block explorer” de centrale bank van plan was te gebruiken, terwijl een ander schrijft:

“Ik zou ook graag de broncode willen hebben. Het is tenslotte gemaakt met publieke middelen. Het moet openbaar worden gemaakt, zodat iedereen het kan bekijken en verbeteringen kan voorstellen. Waarom wordt software die is ontwikkeld met belastinggeld niet gratis gemaakt?”

Maar een andere gebruiker beweert dat ze de de broncode van de digitale real aan het “reverse engineeren” zijn.

Een ander GitHub-account (met de naam die veel weg heeft van die van de Business Assistant van de bank) reageert:

“De broncodes van de contracten die zijn ontwikkeld voor de digitale BRL-pilot zullen worden gepubliceerd na afronding van de tests […] en noodzakelijke code-audits. Blokverkenners worden niet bepaald door de Centrale Bank. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor het gebruik van de verkenner die het beste bij zijn behoeften past.”

Eerder werd bekend dat men voor de CBDC gebruik wil maken van het open source Hyperledger. Hierdoor kan de pilot licentiekosten vermijden. De bank heeft aangegeven hun eigen digitale valuta tegen 2024 te willen uitrollen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBraziliëCBDC