Brazilië gaat cryptovaluta onderverdelen in drie categorieën

De Braziliaanse Securities and Exchange Commission (CVM) is van mening dat een groot deel van de bestaande cryptovaluta effecten zijn. Bijsluiter: ze hebben het niet specifiek over bitcoin, dus het is niet duidelijk onder welke classificatie bitcoin valt.

Regels in Brazlië

In een nieuw adviesdocument erkent de beurswaakhond het gebrek aan regulering. Daarbij benadrukken ze dat sommige cryptovaluta de definitie hebben als ‘digitally represented assets’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze willen dat tokens aan de nieuwe vereisten moeten voldoen. Een van de dingen is dat het digitale versies moeten zijn van aandelen, obligaties, coupons, bonnetjes, certificaten of depositocertificaten van effecten.

Daarmee wordt dus één ding duidelijk: niet alle tokens worden gezien als valuta of als geld.

In de paper worden drie brede categorieën genoemd waaronder cryptovaluta kunnen worden ondergebracht.

  • De eerste soort zijn betaaltokens; activa activa die tot doel hebben de prestaties van fiatgeld te imiteren. Deze functies omvatten die van een rekeneenheid, een ruilmiddel en een spaarmiddel.
  • Ten tweede zijn er utility-tokens; alle tokens die je kunt gebruiken voor een specifieke dienst of product. Je zou dit bijna kunnen zien als de digitale versie van een bonuskaart van de supermarkt.
  • Ten derde noemen ze door activa gedekte tokens; dit zijn stablecoins, effecten-tokens en NFT’s. Dit zijn tokens die in de plaats komen van een ander (bestaande) asset.

De CVM maakt duidelijk cryptovaluta dus kunnen worden beschouwd als effecten. Waar de scheiding ligt (en of die per cryptovaluta gaat worden gemaakt) is niet bekend.

Bovendien gaan ze cryptomarkt beter in de gaten houden en willen ze actie ondernemen op basis van deze nieuwe criteria.

Tot slot delen ze dat er geen toestemming of registratie nodig is om activa te tokenizeren. Als het echter blijkt dat het wél effecten zijn, dan moeten de uitgevers zich wel houden aan de relevante wetgeving.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBrazilië