‘Britse banken zijn veel vervuilender dan Bitcoin’, blijkt uit onderzoek

1085 totale weergaven

Wie Bitcoin zegt, moet ook banken zeggen. Helemaal wat betreft het energiegebruik. Een onderzoek van de actiegroepen Greenpeace en WWF toont aan dat banken wat CO2-uitstoot betreft helemaal geen lieverdjes zijn. In tegendeel: ze zijn naar verluidt verantwoordelijk voor veertien keer meer uitstoot ten opzichte van bitcoin.

Banken en CO2

Het onderzoek ging met name over Britse banken. De twee organisaties stellen dat ze verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van 805 miljoen ton CO2 in 2019. Ter vergelijking: er wordt geschat dat het Verenigd Koninkrijk in diezelfde periode in totaal 455 miljoen ton CO2 heeft gegenereerd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar ook buiten het Britse grondgebied gaat het er heftig aan toe, zo blijkt. Het rapport toont enkele bijzondere statistieken:

“In de vijf jaar sinds het Energieakkoord van Parijs hebben de 60 grootste banken ter wereld fossiele brandstoffen gefinancierd voor een bedrag van $3.800 miljard.”

Het rapport “Banking on Climate Chaos” wordt onderschreven door 312 activistische organisaties uit 50 landen over de hele wereld. Ze ontdekten dat de investeringen van de grote banken in de exploitatie van fossiele brandstoffen alleen maar toenemen.

'Britse banken zijn veel vervuilender dan Bitcoin', blijkt uit onderzoek

De belangrijkste investeerders in deze vervuilende energiebronnen zijn JP Morgan, Citi, Wells Fargo en Bank of America.

Wel moet gezegd worden: deze organisaties kijken ongetwijfeld vanuit een groene bril naar deze casus. Ze zullen wellicht over bitcoin ook het meest negatieve scenario uitwerken.

'Britse banken zijn veel vervuilender dan Bitcoin', blijkt uit onderzoek

De link met Bitcoin

De link met Bitcoin is tegenwoordig niet gek. Er is een discussie gestart tussen twee kampen: mensen die bitcoin begrijpen en zien dat het energiegebruik van miners níet slecht is voor de planeet, en mensen die zich ageren tegen de oudste cryptocurrency’s en het zelfs willen verbieden.

Aanleiding was de tweet van Elon Musk, waarin hij bekend maakte dat Tesla stopte met het accepteren van bitcoin betalingen.

Er zijn veel argumenten te bedenken om deze claim te weerleggen:

Op basis van dit onderzoek van Greenpeace en WWF zou je zelfs kunnen stellen dat Britse (!) banken verantwoordelijk zijn voor 14x CO2-uitstoot dan Bitcoin. Volgens een schatting is deze uitstoot door miners ongeveer 57 miljoen ton. Dit komt natuurlijk deels omdat Bitcoin miners veel gebruik maken van waterkrachtcentrales. Groene energie dus.

Het onderzoek heeft ook een leuke pagina met de ‘hall of shame’ waarin ze specifiek enkele problemen aankaarten:

'Britse banken zijn veel vervuilender dan Bitcoin', blijkt uit onderzoek

Ander onderzoek

Onlangs kwam Galaxy Digital met een soortgelijke discussie. Zij vergeleken het stroomverbruik van Bitcoin ook met dat van banken, maar ook met goudwinning.

De auteurs van het rapport merken op: er ligt een vergrootglas op bitcoin, maar er wordt vrijwel nooit een goede vergelijking gemaakt met de traditionele financiële sector.

In de analyse wordt het jaarlijkse stroomverbruik bitcoin vergeleken met het stroomverbruik door bedrijven die goud winnen en de 100 grootste banken wereldwijd. Zoals je in onderstaande afbeelding ziet, komt bitcoin er goed vanaf.

'Britse banken zijn veel vervuilender dan Bitcoin', blijkt uit onderzoek

Lees in onderstaand artikel meer details over het onderzoek:

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
bankenenergie