Britse beurswaakhond gaat reclame van illegale cryptobedrijven bestraffen

1148 totale weergaven

De Financial Conduct Authority wil cryptobedrijven die niet in hun register voorkomen gaan bestraffen zodra ze hun diensten promoten. Er wordt zelfs gedreigd met celstraffen tegen bestuurders van deze bedrijven zonder vergunning. Dat stelt de FCA in een schrijven waarin ze het hebben over nieuwe regels omtrent promoten van cryptocurrency’s.

Daarin worden cryptobedrijven alvast gewaarschuwd om zich voor te bereiden op nieuwe beperkingen op financiële promoties. Het overtreden ervan kan leiden tot maximaal twee jaar cel. De toezichthouder vindt dat er veel explicieter gewaarschuwd moet worden voor risicovolle investeringen. Ook moet klanten bijvoorbeeld een afkoelingsperiode van 24 uur moeten krijgen voordat ze een bepaalde aankoop doen. Het is de vraag of dat in de zeer volatiele omgeving van de cryptomarkt stand blijft houden.

“Dit regime zal van toepassing zijn op alle bedrijven die cryptoassets op de markt brengen voor Britse consumenten, ongeacht of het bedrijf in het buitenland is gevestigd of ongeachte welke technologie er is gebruikt om de promotie te maken”, aldus de FCA in een verklaring. “Nu handelen zal helpen ervoor te zorgen dat ze legaal reclame kunnen blijven maken voor Britse consumenten.”

Vorig jaar zijn nieuwe advertentieregels voor de cryptosector voorgesteld. Cryptobedrijven die in het register van de FCA staan én volledig geautoriseerde traditionele financiële bedrijven kunnen wél nieuwe campagnes starten, maar dat zal FCA blijven monitoren.

In Nederland geldt een dergelijk strenger regime nog niet, wel gaan er in de politiek geluiden op om strengere eisen te stellen aan finfluencers op sociale media die betaald worden door crypto-aanbieders.

Lees meer over:
Verenigd Koninkrijk

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...