Bullish: kostenbasis bitcoin herstelt van grootste daling sinds 2012

De kostenbasis van bitcoin, in vakjargon ook wel de Realized Price, is volgens de data van Glassnode en ARK Invest herstellende van de grootste daling sinds 2012. In de onderstaande grafiek is te zien dat de gemiddelde inkoopprijs van alle bitcoin in de periode 2022-2023 het hardste daalde sinds 2012.

Bullish: kostenbasis bitcoin herstelt van grootste daling sinds 2012
Bitcoin Realized Price. Bron: ARK Invest

Inmiddels is het herstel ingezet en dat is volgens ARK Invest een bullish ontwikkeling voor bitcoin.

Gigantische daling Realized Price

Gedurende het vierde kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2023 kwam de daling van de Realized Price van bitcoin uit op ongeveer 19 procent. In principe is dat volgens ARK Invest een manier om de kapitaal-uitstroom te meten in het netwerk van bitcoin.

“Naar ons idee, hoe strenger de daling, hoe waarschijnlijker het is dat bitcoin-holders uit de markt zijn gestapt, wat de fundamenten legt voor een gezondere bullmarkt”, aldus ARK Invest.

Op dit moment is de Realized Cap met 15,6 procent gedaald vanaf de all-time high van 2021, maar is er alweer sprake van een behoorlijke stijging sinds de -19 procent die we zagen als gevolg van de implosie van FTX.

Dat wijst er volgens ARK Invest op dat er in ieder geval weer kapitaal richting bitcoin stroomde de afgelopen acht maanden; en dat is volgens ARK Invest bullish.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

In principe lijkt het op basis van deze grafiek alsof bitcoin aan zijn herstel is begonnen en we momenteel de fundamenten gelegd zien worden voor een nieuwe bullmarkt. Daar is echter meer voor nodig, want ook het macro-economische klimaat is nog altijd in het nadeel van bitcoin.

Centrale banken houden er nog altijd een streng beleid op na om de inflatie, die nog te hoog blijft, verder omlaag te krijgen.

Dat maakt dat de rentes waarschijnlijk nog langer op dit verhoogde niveau blijven en de bitcoin koers daar langer last van zal houden.

Die pijn zal erger worden als er door de hoge rentes een recessie wordt veroorzaakt. Dat lijkt nog altijd een realistische mogelijkheid, waardoor het nog veel te vroeg is om het over een nieuwe bullmarkt voor bitcoin te hebben. Zeker als je ziet dat de koers momenteel enorm kwakkelt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....