Vitalik Buterin ziet bottleneck voor Ethereum: ‘Blockchain is bijna vol’

De mede-oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, zegt dat de blockchain van Ethereum bijna ‘vol’ is. In een interview met The Star gaat hij in op de ordes die het netwerk moet nemen. Die grote horde is de schaalbaarheid.

Volgens Vitalik is er een veel sneller netwerk nodig om aan de vraag en de behoeftes van grote organisaties te voldoen. Vitalik noemde Ethereum ooit een decentrale supercomputer. Het netwerk moest een belangrijke manier worden om allerlei computer gerelateerde met behulp van smart contracts zaken te regelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Snelheid is de bottleneck

Het computerwonder ziet de snelheid van het verwerken van opdrachten echt als de grootste vijand van adoptie.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Vitalik Buterin”]Schaalbaarheid is de grootste bottleneck omdat de blockchain van Ethereum bijna vol zit. Er is de constante druk van nieuwe mensen die zich aansluiten.[/penci_blockquote]

Een bedrijf kan volgens Vitalik de volgende redenen hebben om verder te kijken dan Ethereum: Een grote organisatie ziet een al overvol netwerk. Dan moet je je dus mengen in de strijd om een plekje. En door de aanwezigheid van deze partij wordt het netwerk nog voller en duurder om te gebruiken.

Het netwerk moet volgens Vitalik langzaam overstappen naar een protocol waar niet elke computer alle transacties hoeft te verifiëren. Hij ziet liever dat verschillende hardware een klein gedeelte van de transacties controleert. Een compleet andere manier van het runnen van het netwerk dus.

Hij zegt met zijn plannen de kosten om het netwerk te gebruiken enorm terug te kunnen brengen. De programmeur ziet nog een andere uitdaging: blockchains moeten langzaam veranderen in iets dat mensen echt willen gebruiken…

Eerder opperde de frontman van Ethereum al een andere tijdelijke schaalbaarheidsoplossing: het gebruiken van de blockchain van bitcoin cash.

Ethereum 2.0

Er zijn grootste plannen om het hele netwerk van Ethereum om te gooien. Men wil uiteindelijk naar een proof-of-stake concept. Het originele proof-of-work wordt dan vervangen door een ander conensusmechanisme.

Daarmee willen de ontwikkelaars van dit plan onder andere de transactiesnelheid van het netwerk verbeteren. Bij zo’n ingrijpende verandering, het verandert immers de spelregels van het gehele ecosysteem, komt een hoop kijken. Veel meningen, veel afwegingen en hoogst waarschijnlijk veel interne ruzies.

De vraag is of deze gigantische omslag ooit gaat plaatsvinden, er is nog geen echte datum voor Ethereum 2.0 bekend gemaakt. De plannen worden steeds verder vooruit geschoven. Wel komt in 2020 de Istanbul-update eraan.

Lees meer over:
EthereumVitalik Buterin

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...