Canada wil weten hoeveel pensioenfondsen in cryptovaluta stoppen

De Canadese federale regering wil dat pensioenregelingen in het land verplicht hun blootstelling aan cryptovaluta moeten delen.

Register voor cryptoblootstelling

Het plan is dat daarmee de Office of the Superintendent of Financial Institutions (OSFI) precies weet welke federale pensioenpotjes hun geld in bitcoin of altcoins (of gerelateerde financiële producten) hebben zitten.

Dat blijkt uit een nieuw begrotingsvoorstel voor het fiscale jaar 2023 dat de regering heeft opgesteld. Ze schrijven dat ze dit doen om “de pensionering van Canadezen te helpen beschermen”.

De federale overheid gaat samenwerken met provincies om de aangiften aan te pakken en zo cryptobezit in kaart te brengen. Het moet Canadezen op de hoogte brengen of hun pensioenplan blootstelling heeft aan cryptovaluta en welke risico’s ze lopen.

Heel gek is het niet, helemaal als je naar de laatste maanden kijkt. Na een reeks faillissementen met onder andere FTX en Celsius, en ook problemen bij de cryptovriendelijke Amerikaanse Silvergate Bank en Signature Bank, werd duidelijk dat het ook wel eens mis kan gaan.

Het blijft niet bij een theoretisch risico. Sommige nationale Canadese pensioenfondsen hebben al op de harde manier geleerd over investeren in cryptocurrency’s.

Praktijkvoorbeelden

De Caisse de Depot et Placement du Québec, een pensioenfonds gevestigd uit Quebec, verloor zo’n $150 miljoen. Ze hadden geld bij Celsius Network staan. De vraag is hoeveel ze hier na de herstructurering van gaan terugzien.

Evenzo had het grootste pensioenfonds van Canada, de Ontario Teachers’ Pension Plan, hetzelfde probleem. Ze schrijven $95 miljoen die bij FTX stond compleet af. In totaal hebben ze ongeveer $250 miljard dollar aan activa beheert, dus de FTX-blootstelling was nihil.

In beide gevallen hadden de pensioenfondsen de bitcoin (of altcoins) níet in eigen beheer maar ondergebracht bij een custodial.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!