Canadees pensioenplan stopt met investeren in cryptomarkt na verliezen door FTX

940 totale weergaven

Het Onatario Teachers’ Pension Plan (OTPP) heeft besloten om niet meer te investeren in cryptocurrency’s.

Extra voorzichtig

De beslissing komt nadat de OTPP zijn volledige investering van $95 miljoen in cryptobeurs FTX verloor. Het Amerikaanse bedrijf ging in november 2022 failliet. Het is nog niet bekend op welk deel van de stortingen de klanten van het bedrijf kunnen rekenen.

Het punt is alleen: OTPP was geen klant maar een investeerder. Ze hadden geen cryptovaluta op het platform staan, maar meegedaan in de investeringsrondes in FTX zélf.

OTPP was een van de vele financiers van de inmiddels failliete cryptobeurs. Ze investeerden in totaal twee keer: voor het eerst tijdens de bullmarkt in 2021 en later opnieuw tijdens de Series C-financieringsronde van de exchange begin 2022.

Het Canadese pensioenplan beheert in totaal meer dan $190 miljard aan activa.

OTPP-topman Jo Taylor zei in een interview met de Financial Times dat het onverstandig zou zijn als het pensioenfonds overhaast een andere crypto-investering zou doen.

Ze zijn nog steeds aan het verwerken van wat er met de beurs is gebeurd. Ze zijn als pensioenfonds verantwoordelijk voor het aanbieden van pensioenen aan meer dan 330.000 leraren en ander schoolpersoneel.

“We hebben de tijd genomen en veel onderzoek gedaan naar het bedrijf. Het is niet geworden zoals we dachten. We kregen niet noodzakelijkerwijs alle informatie te zien die we nodig hadden om een afgewogen beslissing te nemen.”

Het pensioenfonds probeert zijn beleggingen nu te richten op meer traditionele markten, zoals onroerend goed, en streeft naar blootstelling aan de particuliere kredietsector. De komend drie jaar willen ze 10 miljard Canadese dollar ($7,4 miljard) investeren.

Naast OTPP was er nog een prominent Canadees pensioenfonds dat geld verloor in de cryptomarkt. Het Caisse de Dépôt et Placement du Québec (CDPQ) moest zijn volledige investering van $154,7 miljoen in de geldschieter Celsius Network afschrijven.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCanada