Carbon Bankroll Report: “Traditionele financiële industrie vervuilender dan Bitcoin”

Op 17 mei is het Carbon Bankroll Report uitgebracht, een samenwerking tussen het Climate Safe Lending Network, The Outdoor Policy Outfit en Bank FWD. De samenwerking maat het mogelijk om de CO2-emmissie van onder andere grote bedrijven als Alphabet, Meta en Microsoft te berekenen.

De energieconsumptie van bitcoin is vaak onderwerp van gesprek als het gaat over het klimaat. Interessant is dat dit rapport ook meer traditionele investeringen in “kwaad daglicht” zet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Traditionele financiële systeem vervuilender dan gedacht

Tot op heden is de rol die corporate banking speelt in de klimaatcrisis op zijn minst schimmig te noemen. Dit rapport brengt daar verandering in en schijnt een licht op onze economie die veel grote partijen in hun hemd zet als het gaat over hun impact op klimaatverandering.

Sinds het ondertekenen van de Parijs-akkoorden van 2015 hebben de 60 grootste banken ter wereld bijvoorbeeld samen voor 4,6 biljoen dollar in fossiele-brandstoffen geïnvesteerd. Banken als Citi, Wells Fargo en de Bank of America zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 1,2 miljard dollar.

De grootste banken en asset-managers van de Verenigde Staten zijn verantwoordelijk voor het financieren van 1.968 miljard ton aan CO2. Als de Amerikaanse financiële sector een land was, dan zou het de op 4 na grootste uitstoter ter wereld zijn.

Carbon Bankroll Report:

Als het om de grote bedrijven gaat, dan lijkt vooral PayPal op dit moment iets niet goed te doen. Ook Disney, Meta, Alphabet en Microsoft komen er in het Carbon Bankroll onderzoek niet goed vanaf. Het zou mooi zijn als dit soort cijfers eens wat druk bij bitcoin wegnemen in deze discussie.

Waarom krijgt bitcoin altijd zoveel kritiek?

Als je deze cijfers ziet is het terecht om je af te vragen waarom bitcoin dan zoveel kritiek krijgt als het gaat om energieverbruik. Cameron Collins van Viridi Funds geeft aan dat het volgens hem komt omdat bitcoin een “makkelijk slachtoffer” is in deze discussie.

“Het is makkelijk om je een garage voor te stellen waar een paar snelle computers energie staan te slurpen om bitcoin te minen. Het is echter lastiger om je de na-effecten van de geldstromen in het traditionele financiële systeem voor te stellen”, aldus Collins.

Volgens de fondsmanager van Viridi Funds is het dus vooral het feit dat het lastiger is om de CO2-uitstoot van het traditionele financiële systeem te begrijpen dan dat van bitcoin. Bij bitcoin is het allemaal immers niet moeilijker dan een computer aan het stroomnet koppelen, terwijl er in de traditionele financiële industrie van alles en nog wat gebeurt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....