Centrale bank Noorwegen wil cryptoregulering versnellen

Noorwegen zou een nationale strategie voor cryptoregulering moeten overwegen. Is getekend: Norges Bank, de centrale bank van het land.

Cryptovaluta in Noorwegen

In een rapport schrijft Norges Bank dat landen over de hele wereld naar de Markets in Crypto Assets (MiCA)-regelgeving van de Europese Unie kijken. MiCA kan ook van toepassing zijn binnen de bredere Europese Economische Ruimte, maar de centrale bank wil daar niet stoppen. Ze gelooft dat er behoefte is aan verdere ontwikkeling van specifieke crypto-regelgeving.

De ineenstorting van stablecoin TerraUSD en cryptobeurs FTX hebben regelgevers aangemoedigd om een tandje bij te zetten en de regulering van de sector te versnellen.

Vice-gouverneur Pål Longva van de centrale bank schrijft in een openbare verklaring het volgende:

“De Noorse autoriteiten zouden moeten beoordelen of ze sneller moeten handelen, in plaats van te wachten op internationale regelgevingsoplossingen. Norges Bank kan bijdragen aan dergelijke beoordelingen en aan regelgeving die verantwoorde innovatie bevordert.”

Kort gezegd: Noorwegen wil cryptoregulering versnellen.

MiCA is van toepassing op crypto-serviceproviders en het wil consumenten beschermen en financiële stabiliteit en marktintegriteit en financiële stabiliteit waarborgen. Volgens de centrale bank zijn “ontwikkelingen in DeFi niet gedekt, aangezien de primaire focus van de verordening ligt op centrale marktpartijen”.

Er liggen dus nog aspecten buiten MiCa om die wel wet- en regelgeving verdienen. Volgens de bank moeten profiteren wetgevers van bestaande regelgeving, maar benadrukt de noodzaak van cryptospecifieke wetten.

Klein notitiepunt: er is behoefte aan meer kennis over cryptoaluta in Noorwegen. De centrale bank gaat zich dus meer in deze markt verdiepen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsMiCANoorwegen