Noorse bitcoin miners gaan meer betalen, minister wil aparte tarieven schrappen

Trygve Slagsvold Vedum is van mening dat Noorse bitcoin niet mogen genieten van een verlaagd tarief op hun energierekening.

Bitcoin mining

Vedum wie? Nou, Trygve is de minister van Financiën van Noorwegen. Hij dringt er bij regering op aan om haar cryptoprogramma te schrappen. Met deze regeling kunnen Noorse bitcoin miners gebruik maken van goedkopere elektriciteit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de minister is de huidige energiecrisis in Europa de belangrijkste redenen voor deze wijziging.

In 2016 introduceerde de Noorse regering bepaalde energievoordelen voor datacenters, waaronder cryptominers. Ze konden daardoor tegen goedkopere prijzen energie afnemen (vergeleken met consumenten).

Volgens Vedum is het macro-economisch beeld de afgelopen zes jaar echter drastisch veranderd. Dit vraagt volgens hem ​​om bepaalde veranderingen:

“We zitten nu in een heel andere situatie op de stroommarkt dan toen in 2016 het verlaagde tarief voor datacenters werd ingevoerd. Op veel plaatsen staat het stroomaanbod inmiddels onder druk, waardoor de prijzen stijgen.”

“Tegelijkertijd zien we een ontwikkeling met verhoogde aanwezigheid van cryptocurrency’s in Noorwegen. We hebben de kracht van deze community nodig. Het kabinet stopt daarom met de regeling.”

De minister beweert dat ze met de wijziging in totaal 150 miljoen Noorse kronen ter waarde van $14 miljoen in het laatje kunnen brengen.

Groene hashrate

Momenteel is Noorwegen goed voor 0,7% van alle rekenkracht die bitcoin miners inleggen. Nagenoeg ál de energie die nodig is om deze hashrate te genereren komt uit renewables. 98% van de energiemix uit het land is afkomstig uit waterkracht.

Onlangs verplaatste mining bedrijf Kryptovault AS zijn activiteiten nog naar de poolcirkel. Ze noemden de kostenpost als een van de belangrijkste redenen. In het land worden ook miners gebruikt om stookhout of zeewier te drogen met de hitte van miners. Dubbele winst dus!

In Noorwegen is er ook een minister die het wel ziet zitten met bitcoin. De minister van klimaat, Sveinung Rotevatn, is een hodler, zo vertelde hij eerder dit jaar. Het parlement stemde in de lente van 2022 ook al tegen een verbod op mining dat werd voorgesteld door de socialistische partij Rødt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsNoorwegen