Centrale bank Rusland overweegt cryptovaluta te gedogen voor internationale betalingen

De gouverneur van de Russische centrale bank bevestigt dat er naar het idee wordt gekeken om cryptovaluta te gebruiken voor buitenlandse betalingen. Daarmee is Elvira Nabiullina de volgende functionaris die zich hier openlijk over uitspreekt.

Bitcoin als internationaal betaalmiddel?

Volgens Nabiullina kunnen cryptocurrency’s alleen worden gebruikt voor grensoverschrijdende of internationale betalingen. Zolang ze maar niet in het binnenlandse financiële systeem van Rusland terechtkomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voor deze binnenlandse betalingen heeft de Bank of Russia een ander plan. Ze zijn al jaren bezig met de ontwikkeling van de digitale roebel. Hierbij komen alle transacties in één centrale ledger terecht waar de centrale bank de baas over is.

Digitale valuta mogen dus niet als betaalmiddel bínnen Rusland worden gebruikt, aldus de gouverneur tegen persbureau RBC.

“Cryptocurrency’s mogen niet worden verhandeld op georganiseerde markten omdat deze activa te volatiel en te riskant zijn voor potentiële investeerders.”

Volgens haar moeten digitale activa aan allerlei vereisten en beleidslijnen voldoen.

Buitenlandse betalingen

De uitlatingen lijken een volgende bevestiging te zijn dat Rusland zich oriënteert om cryptovaluta te gaan gedogen voor internationale handel.

Logisch zou dat wel zijn: het alternatief met het SWIFT-systeem is door Westerse sancties geen goede optie meer. Ook zou de digitale roebel voor mensen buiten Rusland geen enkel nut hebben, áls ze hier al toegang toe kunnen krijgen.

In mei beweerde Ksenia Yudaeva, vice-gouverneur van de Russische centrale bank, ook al dat ze openstaan om cryptocurrency’s voor internationale betalingen te overwegen.

Ivan Chebeskov, directeur van de afdeling financieel beleid van het ministerie van Financiën, sprak vorige maand tevens over deze optie:

“Het idee om digitale valuta te gebruiken bij transacties voor internationale settlements wordt actief besproken.”

In oktober 2021 vond president Vladimir Poetin het allemaal nog wel wat “voorbarig”. Hij had het destijds vooral over betalingen voor olie en gas. Anderzijds noemde Pavel Zavalny, voorzitter van het Energiecomité van de Doema, bitcoin al wel als betaalopties voor ‘vriendelijke’ landen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland