‘Rusland wil bitcoin accepteren bij verkoop van olie’
Het zou zomaar kunnen dat Rusland bitcoin gaat accepteren voor de export van brandstoffen. Op een persconferentie vertelt Pavel Zavalny, voorzitter van het Energiecomité van de Doema, over de betaalopties die voor landen gelden.
Door het nieuws schiet de koers van bitcoin omhoog naar $43.700.
Bitcoin voor olie?
Vanochtend maakte Rusland bekend dat zogeheten 'onvriendelijke' landen hun gas moeten afrekenen met Russische roebel.
President Poetin heeft de Russische centrale bank de opdracht gegeven om dat binnen een week te regelen. Nu wordt gas vooral in euro's en dollars betaald.
In een video op de overheidswebsite praat Zavalny door over deze zaak. Het ging met name over de sancties op de afname van Russisch gas, net als de vooruitzichten voor de Russische energiesector.
Voor vijandige staten blijven er weinig betaalopties over: goud en roebels. Maar de landen die Rusland wel te vriend blijven, hebben meer opties.
"Ze kunnen betalen met hun nationale valuta, en als het mogelijk is met bitcoin. De valuta kunnen verschillen en het is gewoon hoe het normaal gaat. Als het bitcoin is, dan is het bitcoin."
Russische bronnen hebben aan bitcoinmagazine.nl bevestigd dat Zavalny het daadwerkelijk over bitcoin heeft in deze context.
Bevriende naties zoals China, Servië en ook Turkije mogen wel blijven afrekenen in hun lokale munt, maar kunnen ook voor bitcoin kiezen als betaalmiddel.
Rusland maakte al eerder bekend dat zogeheten 'onvriendelijke' landen gasaankopen gaan afrekenen in roebels. Dan kun je denken aan landen zoals de VS, Duitsland en ook Nederland.
Geopolitieke en monetaire toneel
Daarmee zet bitcoin, al is het heel voorzichtig en optioneel, weer een stapje op het geopolitieke strijdtoneel. Bitcoin is een neutraal betaalmiddel kan iedereen er gebruik van maken.
Het ondermijnt indirect wel de gevestigde orde. De Amerikaanse dollar heeft haar bijnaam als petrodollar te danken aan de afwikkelingen van olie en gas die met dollars worden gedaan. Poetin wil een einde maken aan dit geopolitieke machtsinstrument, en dus enkel roebels en goud accepteren van zijn vijanden.
Daarbij komt er een heel stuk monetaire geschiedenis om de hoek kijken. De dollar heeft haar positie in de wereldmarkt te danken aan Bretton Woods (1944) en de Nixon Shock (1971).
Goud is na een onrustige periode als onderpand vervangen voor een 'verplichte olie- en gashandel in dollars'. De petrodollar dus.
Also read
EU breidt sanctielijst tegen Wit-Rusland uit, inclusief cryptovaluta
Lagarde waarschuwt cryptobedrijven voor medeplichtigheid aan oorlog Rusland
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!