Centrale bank van Verenigde Staten lanceert FedNow betaaldienst

De Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, heeft officieel zijn FedNow-betalingsdienst gelanceerd, zo valt te lezen in een persbericht. Het moet een nieuw tijdperk inluiden voor digitale betalingen met de dollar.

Lancering Fed-betaaloptie

FedNow now is een service waarmee Amerikanen instant en 24 uur per dag geld kunnen vesturen en ontvangen. Daarmee wil de centrale bank het Amerikaanse betalingssysteem moderniseren.

De Fed heeft al wel een betaalsysteem (bekend als FedWire), maar dit werkt niet zo soepel zoals Cash App, PayPal en Venmo met directe, instant betalingen. Het betalingssysteem in het land zoals het er nu uitziet, is verre van optimaal. Je kunt het ook absoluut niet vergelijken met bijvoorbeeld het doen van digitale betalingen in Nederland.

De Federal Reserve werkt al sinds 2019 aan de nieuwe dienst. Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, schrijft:

“De Federal Reserve heeft de FedNow-service gebouwd om de komende jaren de dagelijkse betalingen sneller en gemakkelijker te laten verlopen. In de loop van de tijd, naarmate meer banken ervoor kiezen om deze nieuwe tool te gebruiken, zullen de voordelen voor individuen en bedrijven onder meer zijn dat een persoon onmiddellijk een salaris ontvangt, of dat een bedrijf direct toegang heeft tot geld wanneer een factuur is betaald.”

Centrale bank van Verenigde Staten lanceert FedNow betaaldienst

Intussen wordt er ook hard gewerkt aan de digitale dollar, een Central Bank Digital Currency. Deze CBDC moeten we dus niet verwarren met FedNow. Dat richt zich puur op de betaalinfrastructuur.

Het uitgeven van een CBDC is “iets waarvoor we zeker goedkeuring van het congres nodig hebben”, vertelde Powell in maart aan het House Financial Services Committee.

Zoals de Fed het stelt: “De FedNow-service is geen vorm van valuta, noch een stap in de richting van het elimineren van enige vorm van betaling, inclusief contant geld.”

Naar verluidt zijn er 41 banken en 15 dienstverleners (zoals kredietunies) die een licentie hebben om op de FedNow-service te mogen inpluggen. De komende tijd zullen er nog meer bedrijven aan de betaalsoftware gekoppeld worden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws