Centrale bankier Ierland wil verbod op crypto-reclame

Het hoofd van de Ierse centrale bank heeft wel even genoeg van cryptocurrency’s. Volgens Bloomberg is Gabriel Makhlouf “zeer bezorgd” over de gevaren waarmee particuliere consumenten worden geconfronteerd. De investeringen in “niet-gedekte” cryptovaluta zijn volgens hem risicovol. Daarom wil hij cryptoadvertenties voor de jeugd verbieden.

‘Crypto’s zijn gokken’

Volgens Makhlouf hebben cryptocurrency’s “geen enkele sociale waarde”. Uiteindelijk staat hij er wel voor open dat de gewone burger dit wel kan kopen. Maar:

“Als je gokt, kun je winnen, maar als je gokt, verlies je meestal.”

“Ongedekte crypto’s zijn in wezen een Ponzi-scheme. Mensen die hun geld steken in niet-gedekte cryptovaluta – en de meeste cryptovaluta zijn dat – zijn in wezen aan het gokken.”

Een gedekte cryptovaluta is een digitale valuta waarbij er ergens een waarde wordt vastgehouden, terwijl er een representatie wordt uitgegeven op een blockchain in de vorm van een token. Er zijn stablecoins en ook goud is getokenizeerd.

Bitcoin heeft dat als native internetgeld niet, alhoewel sommigen stellen dat het gedekt is door energie of rekenkracht.

Einde aan reclames

Enfin, volgens Makhlouf is het gokken en moet de retail belegger er ver bij vandaan blijven.

Cryptocurrency’s vormen volgens hem een grote bedreiging, vooral voor individuele jongere beleggers. En áls dit het geval is, dan is dat het ook voor het financiële systeem als geheel, zo stelt de gouverneur van de Central Bank of Ireland.

Hij dringt er dus ook op aan om reclame voor cryptocurrency’s voor minderjarigen te verbieden.

Eerder waren er ook al meningsverschillen tussen de Britse Advertising Standards Authority (ASA) en cryptobedrijven zoals crypto.com over misleidende advertenties. De regering van het Verenigd Koninkrijk overweegt nu nieuwe en ingrijpende wetten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
advertentiesBitcoin nieuws