CEO van JP Morgan vindt bitcoin ‘decentraal piramidespel’

Jamie Dimon, de CEO van de Amerikaanse bank JP Morgan Chase, heeft het niet zo met cryptovaluta. In een congrescommissie noemde hij het woensdag een piramidespel.

Haat-liefde

Jamie Dimon heeft een haat-liefde relatie met bitcoin en altcoins. Op persoonlijk vlak is hij al jaren lang sceptisch. Hij heeft herhaaldelijk verklaard geen voorstander te zijn van bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op zakelijk vlak knijpt hij een oogje dicht. JP Morgan Chase & Co. is een van de grootste financiële dienstverleners. Zij doen wél dingen met cryptovaluta.

In een commissiedebat werd de kritiek die Dimon de afgelopen jaren gaf ook weer aangehaald. Republikein Josh Gottheimer vroeg hem over zijn visie op digitale activa. Dit was een mooi haakje voor de CEO om weer te ranten:

"We moeten onderscheid maken tussen blockchain, DeFi, ledgers en smart contracts; die allemaal echt zijn. Maar we moeten een onderscheid maken."

"Ik ben een grote scepticus over crypto-tokens, die je valuta noemt, zoals bitcoin. Het zijn piramidespellen die zijn gedecentraliseerd."

Daarmee gooit Dimon bitcoin en altcoins op één hoop en classificeert hij alles onder een noemer: ponzi. Hij roept daarnaast wel op tot goede regulering van bijvoorbeeld stablecoins. Want ja.. zijn bank gebruikt zelf ook de JP Morgan-coin, wat inwisselbaar is voor de Amerikaanse dollar.

Bitcoin? "Dat wordt alleen maar gebruikt voor sex trafficking, ransomware en dat soort dingen", aldus Dimon.

Bull en bear

In 2017 noemde hij bitcoin nog een fraude. Ondanks dat hij aangaf spijt te hebben van deze uitspraak, herhaalde hij in oktober zijn pleidooi tegen bitcoin met een uitlating waarin hij het nutteloos noemde.

Tegelijk gaf hij aan wel de vraag vanuit de markt en van zijn klanten te willen inwilligen. Intussen komen zijn werknemers met tal van prijsvoorspelingen. Begin dit jaar noemden strategen van de bank nog een koersdoel van $150.000 per bitcoin.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsJP Morgan