CEO van VanEck Europe: ‘Bitcoin is een grote uitzondering in de cryptomarkt’

Martijn Rozemuller, managing director bij VanEck sprak onlangs bij de IEX BeleggersPodcast over allerlei beleggingscategorieën. Hij sprak ook even kort over bitcoin en cryptovaluta, wat een aantal leuke quotes opleverde.

‘Bitcoin is anders’

De precieze functietitel van Rozemuller is: CEO van VanEck Europa. VanEck biedt ook enkele crypto en bitcoin ETF’s aan in Europa en Nederland, waaronder de DAPP. Deze VanEck Crypto and Blockchain Innovators UCITS ETF staat dit jaar al meer dan 230% in het groen.

Rozemuller reageert ten eerste op het Celsius-nieuwtje van afgelopen week dat de oud-CEO Mashinsky is opgepakt:

‘Als je leest wat er is gebeurd, is het allemaal terecht. Als blijkt dat ze veel minder transparant te werk gingen dan de meeste banken, dan moet je je afvragen of het niet goed is dat toezichthouders hier echt werk van maken.”

Interessanter is zijn uitspraak:

“Uiteindelijk is er onderliggend natuurlijk wel een belofte met deze technologie. Er zijn veel manieren om het in te richten zodat het misschien wel beter is dan het huidige bancaire systeem.”

“Maar dan moet er wel goede controle zijn en moeten mensen niet in de verleiding komen om zichzelf stiekem een klein beetje te verrijken.”

Hij zet daarmee bitcoin duidelijk in het kader van digitaal bankieren, in tegenstelling tot de hosts van de podcast. Zij bekijken bitcoin nog vanuit de bril van equity die cashflow en dividenden opleveren.

Regelgeving en ETF’s

Op de vraag of VanEck, als partij uit de reguliere industrie, ook echt zit te wachten op meer regelgeving, antwoordt Rozemuller:

“In Amerika zeker, daar hebben we de aanvragen voor een spot ETF al meerdere malen ingediend en dat is ook meerdere malen afgewezen. In Europa hebben we al wel een aantal producten, hier is er al best veel mogelijk. Maar wij zitten vooral wachten totdat de toezichthouders ook echt toezicht gaan houden. Er is nu nog te veel mogelijk en we moeten van dat grijze gebied af.”

Zitten mensen alleen in bitcoin voor koerswinst? Opnieuw brengt Rozemuller nuance:

“Ik denk dat we gradaties moeten onderscheiden. Bitcoin is een grote uitzondering, als het digitale goud. Het gaat niet weg. An sich doet het niets, het brengt geen omzet en geen winst. Maar wat het wel doet, is dat het mensen in Afrika en Azië die geen toegang hebben tot het bancaire systeem maar wel internet hebben, helpt om waarde van de ene naar de andere over te boeken. Dat is een nut waar echt gebruik van wordt gemaakt.”

“Bitcoin is echt decentraal, er is niemand die de baas is. Bij andere gevallen is dat wel het probleem, zoals FTX. Daar moet je uitkijken, maar bitcoin is echt een uitzondering. Er zijn een aantal muntjes die meer naar de achtergrond bewegen. Net zoals mensen vroeger .com achter de bedrijfsnaam zette en dat dan 10x zo veel waard werd. Dat is onzin en daar moeten we vanaf.”

Waarde

Bitcoin is volgens de CEO van VanEck Europe dus wel een beestje op zich:

“Er zijn layer 2 programma’s. Dat is het interessante stukje. Dat is niet zoals ‘bullshit.com die geld wilden ophalen met een IPO’, maar eerder als een soort van Amazon die wel veel waarde bleken te hebben.”

“Als VanEck kijken wij naar de markt en proberen we niet in muntjes te denken, maar als projecten. En op het moment dat er een nut en use case achter zit, dan kan het zin hebben om er naar te kijken.”

Daarmee ziet de managing director dus onderscheid tussen bitcoin, hypecoins, altcoins en shitcoins.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsVanEck