VanEck CEO: ‘Goud en bitcoin in beginfase van lange bullmarkt’

Als je het aan VanEck CEO Jan van Eck vraagt, dan zijn zowel goud als bitcoin op dit moment bezig aan de beginfase van een bullish cyclus die weleens jaren kan duren. In een nieuw interview met CNBC voorspelt Van Eck dat de economische omstandigheden de waarde van zowel goud als bitcoin waarschijnlijk zullen doen vergroten. Veel investeerders zien beiden assets als een bescherming tegen de devaluatie van overheidsvaluta.

Bankencrisis was het begin

De bankencrisis in de Verenigde Staten is volgens Van Eck voor allebei de assets al een positieve ontwikkeling geweest. Mensen realiseerden zich op dat moment dat hun geld niet veilig is in het traditionele bankwezen en dat ze op zoek moeten naar alternatieven om er zeker van te zijn dat alles goed gaat.

Verder is Van Eck van mening dat de Federal Reserve waarschijnlijk snel moet stoppen met het verhogen van de Amerikaanse rente, wat ze deden om de inflatie omlaag te krijgen, vanwege de negatieve impact daarvan op de economie.

"Ik denk dat we aan het absolute begin staan van een cyclus die weleens meerdere jaren kan duren, waarin goud en bitcoin mogelijk een belangrijke rol spelen. Goud-investeerders werden de afgelopen weken eindelijk beloond. Zwakte in het bankensysteem en goud gaat omhoog. Dat is waarom je goud bezit", aldus Van Eck.

De reden dat hij denkt dat het een cyclus van twee jaar kan worden, is omdat de Federal Reserve dichtbij het einde van zijn verhogingscyclus zit. De markt maakt zich nu zorgen over de gevolgen daarvan. Het kan een jaar of langer duren voordat die zich laten voelen in de vastgoedmarkt of het bankwezen. Misschien krijgen we wel een schaduwrecessie", aldus Van Eck.

Goud en bitcoin zijn een hedge

De reden dat goud en bitcoin op dit moment stijgen is volgens Van Eck precies hetzelfde: investeerders zijn op zoek naar een hedge. Hij voorspelt dat als de Federal Reserve stopt met het vehrogen van de rente en ze zelfs gaat verlagen, dat de waarde van bitcoin alleen verder stijgt als er meer liquiditeit in de markten komt.

"Op een zeker moment moet de Federal Reserve de rente verlagen en dan wil je dit in je portfolio hebben. Op de korte termijn kunnen er misschien terugvallen zijn en we kunnen zijwaarts handelen voor een jaar, maar als de cyclus begint om te draaien, dan kan het ineens heel leuk worden", aldus Van Eck.

Van Eck is zeker geen kleine vermogensbeheerder. Het bedrijf heeft namelijk ongeveer 69 miljard dollar aan assets in beheer. Daarmee behoren ze echt tot de grotere namen binnen de industrie. Jan van Eck is sinds 1991 de CEO van het bedrijf, dat in 2006 zijn ETF-business lanceerde.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....