Chainalysis start ook met surveillance van Lightning Netwerk

Analysebedrijf Chainalysis gaat ook betalingen via het Lightning Netwerk monitoren. Dat blijkt uit een persbericht.

Lightning betalingen traceren

Gebruikers van het Know Your Transaction-platform (KYT) van Chainalysis kunnen vooraf screenen op withdrawals met Lightning. Ook geeft de software een melding als het apart gedrag opmerkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Denk hierbij aan stortingen en opnames met bitcoin via Lighting die van nodes komen die niet in lijn zijn met voorschriften. Hoe dit precies werkt en wat de randvoorwaarden zijn, is niet bekend gemaakt. Ook is deze nieuwe functie pas vanaf volgend jaar (februari) te gebruiken.

Er zijn wel apps zoals BottlePay, waarbij je jouw eigen node moet verifiëren als je er een (grote) betaling naartoe stuurt. Aan de app zit ook Know Your Customer (KYC) procedures gekoppeld, dus op die manier zou je met Lightning alweer informatie aan elkaar kunnen knopen.

Zoals de naam al zegt is Chainalysis vooral bezig met de analyse van blockchains. Dit is relatief makkelijk: alle transacties worden vastgelegd in een openbaar en transparant grootboek. Deze kan Chainalysis kant-en-klaar downloaden door een node te draaien.

Vervolgens koppelen ze hier met hun eigen software enorm veel (persoonlijke) data aan, en zo proberen ze zo veel mogelijk betalingen in kaart te brengen.

Ontraceerbaar netwerk

Met Lightning gaat deze analyse een stuk moeilijker. Er is namelijk geen centrale plek waar álle betalingen staan geregistreerd. Het werkt immers een beetje zoals het onion-protocol dat TOR-browsers gebruiken.

Als Lightning node kun je wel betalingen ‘routen’ (of: doorsturen), maar je weet niet precies bij wie deze betaling vandaan komt en waar deze naartoe gaat. Je weet alleen dat je ‘ergens’ tussen de ontvanger en de verzender in zit.

Chainalysis lijkt het nu vooral metadata te koppelen aan hun KYT-platform. Op hun eigen website delen ze een lang artikel over Lightning met daarin statistieken over het netwerk. Zo zit er ruim 3.000 BTC opgesloten in publieke (!) betaalkanalen.

Chainalysis start ook met surveillance van Lightning Netwerk

Door Taproot gaat het in de toekomst ook lastiger zijn om on-chain data te koppelen aan Lightning betaalkanalen. Alle transacties in de blockchain die een Taproot-adres gebruiken, zien er namelijk hetzelfde uit. Het is nog even wachten tot ook de Lightning-implementaties op deze standaard zullen werken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!