Chinees-Nederlandse zakenman veroordeeld voor Ponzi cryptoscam

1786 totale weergaven

Yang Bin, voorheen de op één na rijkste man van China, is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens het organiseren van een crypto Ponzi scam ter waarde van $5 miljoen, wat het gevaar van scams op de cryptomarkt onderstreept. 

Zes jaar gevangenisstraf

Yang Bin, vroeger de op één na rijkste man van China, is in Singapore veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf vanwege zijn rol in een crypto Ponzi scam, waarbij meer dan 700 investeerders zijn opgelicht. De 61-jarige man, een Chinees-Nederlandse staatsburger, kreeg ook een boete van ruim $12.000. Als hij deze boete niet betaald, riskeert hij een extra 40 dagen gevangenisstraf. 

Het bedrijf van Yang in Singapore

Yang richtte in april 2021 A&A Blockchain Innovation op zonder een geldige werkvergunning in Singapore. Het bedrijf, dat werkte zonder geldige documentatie, beweerde ten onrechte dat het 300.000 crypto mining machines bezat en beloofde investeerders een dagelijks rendement van 0,5%. Deze machines bestonden niet. Yang gebruikt geld van nieuwe investeerders om rendementen te betalen aan eerdere investeerders, de klassieke Ponzi tactiek. 

De regeling trok tussen mei 2021 en februari 2022 meer dan 700 investeerders aan, die gezamenlijk meer dan $5 miljoen investeerden. Terwijl sommigen rendementen ontvingen, bedroeg het totale verlies meer dan $750.000. De gerechtelijke documenten maakten niet duidelijk of deze verliezen rechtstreeks verband hielden met de specifieke beschuldigingen van fraude. 

Andere Chinese staatsburgers betrokken

Drie andere Chinese staatsburgers waren ook bij de zaak betrokken: Chen Wei, Wang Xinghong en Lu Huangbin. Wang ontwikkelde in opdracht van Yang een app om beleggingsrendementen te vervalsen, en werd hiervoor eerder deze maand veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. De zaken van Chen en Lu staan nog steeds voor de rechtbank. 

Acht aanklachten toegegeven

Yang heft acht van de aanklachten toegegeven, waaronder samenzwering tot oplichting, werken zonder geldige vergunning en het inhuren van werknemers zonder papieren. Tijdens de veroordeling werden nog eens 11 aanklachten in overweging genomen. 

De plaatsvervangend openbare aanklager benadrukte de belangrijke rol van Yang als het brein achter het plan en zijn gebrek aan inspanning om de slachtoffers te compenseren. De advocaat van Yang pleitte voor een lichtere straf en wees op zijn medewerking met de autoriteiten en zijn vroege schuldbekentenis. De rechter veroordeelde hem echter tot zes jaar gevangenisstraf, gezien zijn hoge verantwoordelijkheidsniveau in vergelijking met zijn handlangers en de aanzienlijke financiële verliezen die door zijn daden zijn veroorzaakt. 

Het belang van voorzichtigheid in de cryptowereld

Deze zaak onderstreept hoe belangrijk het is om voorzichtig te zijn in de cryptowereld. De veroordeling van Yang markeert de gevaren van frauduleuze plannen in de cryptowereld. 

De beste manier om te voorkomen dat je in dergelijke scams trapt, is kijken naar de legitimiteit van de persoon of instelling die het aanbiedt. Als een rendement aangeboden wordt dat te mooi is om waar te zijn, is dit waarschijnlijk ook het geval. Wees daarom voorzichtig en overweeg een investering goed!

Samenvatting

Samenvattend is de eens op één na rijkste man van China veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor het organiseren van een Ponzi scam. De Chinees-Nederlandse staatburger heeft investeerders opgelicht voor een totaal van $5 miljoen. Dit onderstreept het belang van voorzichtigheid in de steeds evoluerende cryptowereld. 

Lees meer over:
Ponzi scam

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...