Chinese ambtenaar krijgt levenslang voor stiekeme hulp aan bitcoin mining bedrijf

Chinese ambtenaar krijgt levenslang voor stiekeme hulp aan bitcoin mining bedrijf

Xiao Yi, een voormalige Chinese overheidsfunctionaris, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De reden daarvoor is nogal bijzonder: Yi hielp met het subsidiëren van een geheime bitcoin mining farm in China.

Dat is verboden en dus moet hij de bak in. Daarnaast zou hij ook betrokken zijn bij “niet aan bitcoin gerelateerde corruptie”.

Aanklacht tegen hulp aan bitcoin miner

Yi bekent schuld aan de aanklachten. Intussen heeft de regering al zijn steekpenningen en winst in beslag genomen.

Dinsdag is Yi specifiek veroordeeld voor machtsmisbruik. Hij zou subsidies hebben verstrekt aan Jiumu Group Genesis Technology, een bedrijf gevestigd in Fuzhou. Dit bedrijf was ooit verantwoordelijk voor het exploiteren van meer dan 160.000 bitcoin miners en was tussen 2017 en 2020 verantwoordelijk voor 10% van het elektriciteitsverbruik van de stad.

De subsidies gingen ook precies over dit aspect: elektriciteit. Aanklagers beweren dat Xiao Yi probeerde om de illegale bitcoin mining farm verborgen te houden. Hij stelde verzonnen rapporten op en manipuleerde rapportages over het elektriciteitsverbruik, zodat niemand er achter kwam dat een bedrijf bitcoin miners aan had staan.

In de hoop op strafvermindering bekende de Chinese staatsburger schuld en gaf tevens gestolen geld terug. Ook steekpenningen en winst zijn in beslag genomen, zo verklaart het regerende magistraat van de Volksrechtbank van Hangzhou.

Verder is Yi ook beschuldigd voor corruptie en omkoping tussen 2008 en 2021. Hij zou onder andere de directeur van het Beijing Office van de provinciale volksregering van Jiangxi hebben omgekocht, net als een secretaris van het gemeentelijk partijcomité van Fuzhou en ook de vice-voorzitter van de provinciale politieke adviesconferentie van Jiangxi.

Hij zou op zijn beurt weer 125 miljoen yuan ($17 miljoen) hebben gekregen voor zijn rol als marionet tussen bedrijven en politiek. “De omstandigheden zijn bijzonder ernstig en de impact is bijzonder ernstig”, zo is te lezen in de berichtgeving.

Strenge regels

China heeft al enkele jaren een streng regime tegenover cryptovaluta. Onder andere uitwisselingen van fiatgeld naar bitcoin en bitcoin mining zijn verboden, net als het doen van transacties.

Mede hierdoor verdween de rekenkracht van bitcoin mining in 2020 compleet uit China, maar data van de Cambridge Bitcoin Mining Map tonen aan dat er een terugkeer gaande is. Het Aziatische land zou alweer verantwoordelijk zijn voor 21% van de wereldwijde rekenkracht.

Lees meer over:
Bitcoin mining China

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties