Chinese economie zwak en centrale bank grijpt in, maar is het genoeg?

De Chinese economie zit gigantisch in de problemen door het instorten van de lokale vastgoedmarkt, waardoor enkele grote partijen (o.a. Evergrande) mogelijk het hoofd niet boven water kunnen houden. Nu grijpt de Chinese centrale bank in door de rente op staatsobligaties met een looptijd van 1 jaar te verlagen, maar verrassend genoeg deden ze niets met de vijfjaarsrente.

Wat betekent de ellende voor de Chinese economie voor de bitcoin koers?

Geen extreme renteverlaging

Overigens gaat het niet om een extreme renteverlaging van de Chinese centrale bank. Ze verlaagden namelijk de eenjaarsrente met 0,1 procent van 3,55 naar 3,45 procent. De meeste analisten hadden een verlaging van 0,15 procent verwacht.

Dat betekent dus dat de Chinese centrale bank minder extreem ingreep dan de analisten hadden verwacht.

"Waarschijnlijk beperkt China de omvang van de renteverhogingen, omdat ze zich zorgen maken over de neerwaartse druk op de yuan", aldus Masayuki Kichikawa, de hoofdstrateeg van Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

"Chinese autoriteiten geven om stabiliteit op de valutamarkt", zo gaat Kichikawa verder over dit onderwerp.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Het is op voorhand lastig te zeggen wat dit betekent voor de bitcoin koers, al is het zeker niet slecht voor de digitale munt dat we met China weer een groot land hebben dat de economie MOET stimuleren om ellende te voorkomen.

Uiteindelijk zorgt dat voor meer liquiditeit op wereldwijde schaal en dat is in het verleden positief geweest voor de bitcoin koers.

Er zijn zelfs analisten die beweren dat bitcoin (en risico-assets) vrijwel volledig afhankelijk zijn van de wereldwijde liquiditeit.

TechDev is er zo eentje en die verwacht nu op basis van de liquiditeit dat bitcoin ieder moment aan een nieuwe bullrun kan beginnen.

De analist baseert zich op de wereldwijde liquiditeitscycli, die hij schetst op basis van Chinese staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar en de US Dollar Index (DXY). Het zou niet verkeerd zijn als TechDev gelijk krijgt en we binnenkort weer een bullmarkt te zien krijgen als gevolg van de zwakke Chinese economie.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....