Chinese infiltranten betaalden bitcoin voor lekken data van Amerikaanse overheid

Chinese ‘infiltranten’ verzamelden (stiekem) informatie bij de Amerikaanse overheid. Naar verluidt bood het tweetal geld aan werknemers om vertrouwelijke data te lekken naar een ‘niet nader genoemd bedrijf’.

Datalek

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakt dit nieuws maandag bekend in een persbericht. Naar verluidt probeerden Guochun He en Zheng Wang informatie te winnen over een juridische strijd tegen het bedrijf.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gerucht is dat het om Huawei Technologies zou gaan, de welbekende multinational met haar hoofdkantoor in Shenzhen in China. Dit staat echter niet in het persbericht zelf.

Volgens de aanklagers wilde het tweetal een lopend onderzoek lastigvallen. Ze zouden hebben geprobeerd om Amerikaanse wetshandhavers om te kopen met $61.000 aan bitcoin.

Sinds 2019 gaven ze een medewerker van een wetshandhavingsinstantie van de Amerikaanse overheid (GE-1) de opdracht om vertrouwelijke informatie te stelen over de strafrechtelijke vervolging van het desbetreffende bedrijf. De werknemer va GE-1 was echter een dubbelagent namens de FBI.

De beklaagden betaalden in twee verschillende delen, namelijk eerst $20.000 en later $41.000. Een van de transacties was voor het verschaffen van een document dat de zaak van (vermoedelijk) Huawei zou helpen.

Bitcoin als ‘veilig’ betaalmiddel

Thomas Ryder van het FBI noemt expliciet dat bitcoin een “veilige” methode was om de te gebruiken als omkoopmiddel.

Hoewel het een relatief laag bedrag is, schrijft de Amerikaanse functionaris dat de actie onderdeel is van een breder patroon. Volgens hem ondermijnt de Chinese regering op deze manier de internationale wetten en de rechten van het individu.

“Het ministerie van Justitie tolereert geen pogingen van een buitenlandse macht om de rechtsstaat te ondermijnen waarop onze democratie is gebaseerd. We zullen de rechten die aan iedereen in ons land worden gegarandeerd fel blijven beschermen, en we zullen de integriteit van onze instituten verdedigen.”

De Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland linkt het nieuws aan en eerdere aanklacht tegen personen die voor de Chinese regering werkten. Dit was een surveillance- en intimidatiezaak.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuwsChina