Politie neemt criminelen in de maling met bitcoin transactie

1145 totale weergaven

De Nederlandse politie heeft met een slimme bitcointruc cybercriminelen een loer gedraaid. De mensen achter ransomware Deadbolt stuurde 150 decryptiesleutels, omdat ze dachten dat er een betaling was gedaan. Nog voordat de transactie bevestigd werd, stuurde de criminelen alvast de sleutels.

Een bitcoin transactie is in principe definitief. Maar dat geldt wel pas als de transactie is bevestigd in één (of het liefst meerdere) blocks. Het is niet bekend wat de politie precies heeft gedaan. Het zorgde er echter wel voor dat slachtoffers weer toegang hebben tot hun bestanden.

Volgens RTL Nieuws gaat het om 20 slachtoffers die zijn ‘gered’. Ransomware als Deadbolt maken je computer onbruikbaar. In ruil voor een decryptiesleutel vragen de boefjes losgeld. Tegenwoordig is dat vaak in bitcoin. De politie zegt dat er wereldwijd zo’n 15.000 slachtoffers zijn, waarvan 1.100 in Nederland. Een klein deel is dus geholpen met de recente actie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is niet bekend gemaakt wat de politie precies gedaan heeft. Een van de mogelijkheden is het sturen van een transactie (in dit geval 0.05 bitcoin). Op dit moment herkent Deadbolt dat er is betaald. In de tussentijd (voordat de transactie is bevestigd) kun je echter een nieuwe transactie sturen naar een ander adres. Met hogere transactiekosten zal die transactie wél worden bevestigd, terwijl de ander niet wordt meegenomen.

Als de mensen achter Deadbolt nog niet aan dit soort trucjes hadden gedacht, zijn ze er nu wel zeker van. Met een beetje pech zullen toekomstige slachtoffers moeten wachten op een sleutel tot een transactie echt is bevestigd.

De Nederlandse politie roept mensen op om aangifte te doen als je slachtoffer bent van ransomware.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...