China neemt $4,2 miljard aan Bitcoin en crypto van PlusToken in beslag

De Chinese politie heeft 4,2 miljard dollar aan cryptocurrency’s in beslag genomen van de bewezen ponzi PlusToken. Wat voor effect heeft dit op de Bitcoin koers?

Chinese politie grijpt in

De inbeslagname blijkt uit een uitspraak van de rechtbank van Jiangsu Yancheng in het noordoosten van China, waarover The Block bericht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is de eerste keer dat er binnen deze grootschalige oplichtingszaak cryptovaluta is geconfisqueerd. In totaal zijn er 15 verdachten veroordeeld.

De buit liegt er niet om. Wat te denken van: 194.775 BTC, 833.083 ETH, 1,4 miljoen LTC, 27,6 miljoen EOS, 74.167 DASH, 487 miljoen XRP, 6 miljard DOGE, 79.581 BCH en 213.724 USDT.

Uit de uitspraak is op te maken dat de Chinese overheid afstand gaat doen van de cryptocurrency’s. Ze houden het dus niet aan in de staatskas, maar wisselen het om in Chinese yuan.

Maar het is onduidelijke welke route de overheid gaat kiezen. Zelf verkopen via de spotmarkt of een over-the-counter desk? Of net zoals de Amerikaanse autoriteiten via een veiling?

China neemt $4,2 miljard aan Bitcoin en crypto van PlusToken in beslag

PlusToken ponzi

Het gaat om één van de grootste, zo niet de grootste oplichtingszaak in de Bitcoin wereld.

Beleggers dachten de Plus Token te kopen in ruil voor Bitcoin of een andere cryptomunt. Met de token zou je kunnen handelen op een (niet bestaande) beurs.

Door ingenieuze marketing via sociale media wist de ponzi enkele miljoenen beleggers te bereiken, voornamelijk uit China. De minimale inleg in het project was 500 dollar. Maar er bleek helemaal geen handelsplatform te zijn om de token te kunnen gebruiken.

Volgens lokale media zijn meer dan 2 miljoen (!) mensen opgelicht en bedraagt de totale schade maar liefst 50 miljard yuan, omgerekend 7,6 miljard dollar.Via een piramidespel wist het project maar liefst 2,6 miljoen leden aan te trekken, verdeeld over 3.293 lagen.

De initiële buit was nog vele malen groter dan wat er nu in beslag is genomen:

Deze crypocurrency’s zijn vergaard in de periode 1 mei 2018 tot 27 juni 2019, maar inmiddels vertegenwoordigen die munten veel meer waarde. Alleen al de prijs van Bitcoin is dit jaar met 160% gestegen.

Straffen

De 15 veroordeelden zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 2 tot 11 jaar. Bovendien liegen de boetes er niet om: tussen de 100.000 dollar en 1 miljard dollar aan schadevergoedingen.

Ze zijn naast de ponzi ook veroordeeld voor het witwassen van 22 miljoen dollar aan crypto die is ingewisseld voor Chinese yuan.

De politie wist circa 19 miljoen dollar van dat zwarte geld op te sporen dat was gespendeerd aan luxe auto’s, vastgoed en andere luxe goederen.

De Chinese autoriteiten maken ook dit jaar werk van het opsporen van witwaspraktijken of andere criminele activiteiten. Dat kan ertoe leiden dat beurzen of over-the-counter desks compleet stilgelegd worden.

Onlangs is oprichter Star Xu van de grote beurs OKEx ondervraagd door de politie. Het is onduidelijk of er een link is tussen de Plus Token zaak en het aanhouden van Xu.

Bitcoin koers

De vraag is of de koers last heeft van dit nieuws. Zodra de gelden niet via de spotbeurzen verkocht gaan worden, kan de schade beperkt zijn.

Na een harde afwijzing bij $19.490, vlak onder de vorige all-time high, is de koers gezakt de afgelopen dagen.

Met als voorlopig laagste punt $16.218 op de grafiek van Bitstamp. Analist John van Meer anticipeert zelfs op een daling richting $15.000.

De prijs in euro:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...