‘Coin days destroyed’ piek hint naar bitcoin bodem

Bitcoin gaat de laatste week van februari in met een schuiver, maar laat ook tekenen van kracht zien met overeind blijven belangrijk steunniveau. Na een paar nerveuze dagen op macro-niveau is bitcoin weer onder de 40.000 dollar gedoken.

Er zijn echter tekenen dat we begin deze week alweer een comeback kunnen verwachten van de koers. De situatie is niet makkelijk en de zorgen over inflatie, het monetair beleid van de Verenigde Staten en de geopolitieke zorgen maken het er niet beter op.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Aandelen leveren flink in

De aandelenmarkten verloren wereldwijd 1,3 biljoen dollar in market cap vanwege de verhoogde zorgen over Oekraïne en de potentiële renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve in 2022. Waarvan de eerste verhoging in maart verwacht wordt.

Nu de periode van ‘makkelijk geld’ weleens voorbij kan zijn, ligt een reality check van de markten in de lijn der verwachtingen. Het wordt echter spannend voor de Federal Reserve, want het beleid heeft de potentie om de verkeerde kant op te vallen.

Het kan zijn dat de renteverhogingen te heftig zijn en dat we in een wereldwijde recessie terechtkomen, maar is de correctie van de Fed te licht, dan kan de inflatie verder uitbreiden. De timing en mate van de renteverhogingen moet perfect zijn om de situatie tot een goed einde te brengen.

Daarbij is de angst op een conflict tussen Oekraïne en Rusland nog altijd niet uit de wereld. Wat de prijzen van aandelen en bitcoin verder onder druk zet en voor olie juist een katalysator van prijsstijgingen is.

‘Coin days destroyed’ hint naar mogelijke bodem

Degene die op zoek zijn naar tekenen dat 38.000 dollar de voorlopige bodem was hoeven niet ver te zoeken. Dankzij on-chain analyse kunnen we zien dat lange termijn bitcoin-investeerders dit weekend hetzelfde gedrag vertoonden als tijdens de bodems van juli 2021 en september 2021.

De dataset, deze keer afkomstig van CryptoQuant, meet de zogenaamde ‘coin days destroyed’. Deze statistiek meet de hoeveelheid dagen die een bitcoin stilstond voordat hij weer in beweging kwam via een transactie.

Dit weekend ging een significante hoeveelheid oudere munten op weg naar een nieuwe eigenaar, waarmee het grootste aantal dagen werd vernietigd sinds juli 2021. Op dat moment vonden we met bitcoin een bodem die net onder de 30.000 dollar lag.

'Coin days destroyed' piek hint naar bitcoin bodem

Als we puur kijken naar de getallen, dan was deze meting de hoogste sinds juli 2019. Op dat moment was er echter sprake van een lokale top en geen bodem.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....