Coinbase blokkeert (per ongeluk) transacties van 100 Binance-gebruikers

Een technisch probleem aan de kant van Coinbase zorgde voor problemen bij klanten. Het blokkeerde namelijk bepaalde bitcoin transacties die vanaf Binance werden gestuurd.

Geblokkeerde betaling

Verschillende klanten van de beurs meldden het probleem op Reddit en Twitter. Ze wilden bitcoin versturen van Binance naar hun Coinbase account. Ze kregen echter een bericht dat de overdracht was geblokkeerd. De reden? De Office of Foreign Assets Control (OFAC) regels. Coinbase had het adres waar de coins van werden verplaatst op een lijst gezet. Volgens de Amerikaanse beurs betrof het een “OFAC gesanctioneerd adres”.

Hier was echter niets van waar. Het bleek te gaan om een foutje. Een woordvoerder van Coinbase erkent dat het een technisch probleem was, dat minder dan 100 mensen trof en inmiddels ook is opgelost.

Coinbase heeft de getroffen gebruikers een e-mail gestuurd waarin staat dat de aanbetaling binnenkort op hun account zal worden bijgeschreven.

Zwarte lijst

OFAC houdt een lange lijst bij van cryptowallets, -adressen en protocollen die zijn geclassificeerd als “specifically designated nationals”. Daarmee is het als het ware een sanctielijst. Het betekent dat in de Verenigde Staten gevestigde entiteiten hier geen interactie mee mogen hebben.

Het is niet precies duidelijk waarom het adres van Binance op de lijst is gekomen, maar mogelijk betreft het een om een fout bij het invoeren van gegevens.

In augustus 2022 werd de cryptomixer Tornado Cash aan de sanctielijst toegevoegd. Tornado Cash is regelmatig gebruikt om gehackte cryptovaluta wit te wassen. Ook Noord-Koreaanse hackers gebruikten de tool.

Coinbase steunt momenteel een rechtszaak om te proberen het Amerikaanse ministerie van Financiën te dwingen om zijn beslissing over Tornado Cash terug te draaien.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!