Coinbase opnieuw aangeklaagd, nu in 10 Amerikaanse staten vanwege staking

Cryptobeurs Coinbase wordt onderzocht door een taskforce van 10 Amerikaanse effectentoezichthouders, waaronder die uit Alabama en Californië.

Extra aanklachten

Eerder vandaag kwam naar buiten dat de Securities and Exchange Commission (SEC) de cryptobeurs aanklaagt voor het aanbieden van ongeregistreerde effecten. Nu gaat er ook nog eens een taskforce van 10 Amerikaanse staatsregulatoren achter Coinbase aan.

Ze beweren dat het bedrijf de “staatseffectenwetten” heeft geschonden met zijn staking-programma.

Coinbase heeft 28 dagen de tijd om aan de Alabama Securities Commission (ASC) uit te leggen hoe het de effectenwetten van de staat níet zou hebben overtreden.

Het California Department of Financial Protection and Innovation (DFPI) heeft inmiddels ook een bevel ingediend waarin ze pleiten dat Coinbase “ophoudt met het verder aanbieden en verkopen van effecten in Californië”.

De DFPI zei dat het “geen vergunning of andere vorm van kwalificatie heeft afgegeven die Coinbase machtigt om effecten, inclusief de Coinbase Staking Offerings, in Californië aan te bieden of te verkopen.”

Het gaat dus specifiek om een dienst waarbij klanten cryptovaluta op het platform kunnen stallen, waarna ze hier extra geld op verdienen.

Naast Alabama en Californië omvat de taskforce van staten die zich tegen het cryptobedrijf verzetten ook Illinois, Kentucky, Maryland, New Jersey, South Carolina, Vermont, Washington en Wisconsin.

Consumenten beschermen

In een persverklaring schrijft ASC-directeur Amanda Senn het volgende:

“De ASC zet zich in voor de bescherming van consumenten en investeerders in Alabama, inclusief degenen die ervoor kiezen om te investeren in de DeFi-space. Deze actie is een nieuwe stap om ervoor te zorgen dat investeerders in cryptoactiva dezelfde bescherming krijgen onder onze wetten en zich volledig bewust zijn van de risico’s die aan deze investeringen zijn verbonden.”

Eerder op de dag kwam de Amerikaanse SEC ook al met een aanklacht vanwege de vermeende verkoop van niet-geregistreerde effecten. Gisteren kreeg Binance een soortgelijke aanklacht aan haar broek.

De ASC vaardigde in 2021 een soortgelijk bevel uit aan het inmiddels failliete cryptobedrijf Celsius. Ook zij zouden de staatswetten op het gebied van effecten hebben overtreden met zijn “Earn Rewards”-programma.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over: