Coinbase premium is negatief: Kan Bitcoin koers hierdoor stijgen?

5087 totale weergaven
coinbase premium

De laatste tijd heeft de “Coinbase Premium” veel aandacht gekregen. Sommigen denken dat dit een grote stijging in de Bitcoin koers kan voorspellen. Maar niet iedereen is het hiermee eens; experts hebben verschillende meningen over wat deze indicator precies betekent.

Wat is Coinbase premium?

De Coinbase Premium meet het prijsverschil van Bitcoin op Coinbase, populair bij Amerikaanse beleggers, en Binance, een wereldwijde beurs. Dit verschil laat zien hoe groot de vraag naar Bitcoin in de VS is vergeleken met de rest van de wereld.

David Lawant, hoofd onderzoek bij FalconX, bracht deze indicator onder de aandacht met een bericht op X. Volgens hem was de Coinbase Premium voor het laatst zo negatief een paar maanden voor de grote stijging van oktober 2023 tot maart 2024.

Julio Moreno, hoofd onderzoek bij CryptoQuant, deelde een grafiek via Telegram. Hij liet zien hoe de Coinbase Premium Index is veranderd sinds eind 2022. Hij zei dat de huidige negatieve waarde de laagste is sinds november 2022, na de val van de FTX-beurs.

Dit betekent dat de vraag naar Bitcoin in de VS relatief laag is. Volgens hem markeren zulke extreme negatieve waarden vaak prijsbodems. Maar de grote prijsstijgingen komen meestal wanneer de premium positief wordt en de vraag uit de VS terugkeert.

Sceptische meningen over de Coinbase premium

Toch zijn sommige experts sceptisch over de voorspellende kracht van de Coinbase Premium. Tim Enneking, managing partner bij Psalion, zei dat er veel andere indicatoren zijn die betrouwbaarder zijn. Hij gelooft dat de vierjarige Bitcoin halveringscyclus, die een nieuwe bullmarkt voorspelt later dit jaar, een betere indicator is.

Brett Sifling, beleggingsadviseur bij Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management, vond de Coinbase/Binance premium een interessant gegeven. In het verleden zijn prijsstijgingen vaak gevolgd op een piek in de premium.

Hij legde uit dat dit logisch is omdat Coinbase meestal door Amerikaanse beleggers wordt gebruikt, die vaak meer koopkracht hebben. Wanneer de premium positief is, kan dit wijzen op een hogere koopdruk vanuit de VS, wat kan leiden tot prijsstijgingen.

Maar Sifling waarschuwde dat je niet alleen op deze indicator moet vertrouwen om marktbewegingen te voorspellen. Hij adviseerde beleggers om ook andere gegevens te overwegen, zoals ETF-stromen en mogelijke regelwijzigingen vanwege de komende presidentsverkiezingen.

Lees meer over:
bitcoin koersCoinbase

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...