Column Herman Nekkers: Veelbelovende Brave-browser heeft nog de nodige kinderziektes
Column Herman Nekkers – Een van de meest veelbelovende blockchainprojecten is ongetwijfeld de Brave browser. Deze decentrale toepassing werkt met de BAT-token. Nou ja, decentraal. Er is een decentraal gedachtegoed zullen we maar zeggen. BAT is een ERC20 token wat betekent dat deze gebruik maakt van de ethereum-blockchain. Het mooie van Brave is dat het nu al een werkende, alledaagse toepassing is. Ik werk er al een maand of twee mee. Als gebruiker en als publisher (www.fedaia-blockchain.nl en www.cyclokalender.nl). Blockchain in het wild.
Brave-browser
Brave belooft dat gebruikers, uitgevers (website-eigenaren) en adverteerders naadloos gaan samenwerken in een ecosysteem dat zichzelf in stand houdt door de juiste prikkels. Gebruikers hoeven geen persoonlijke gegevens meer af te staan aan roofzuchtige techgiganten. Ze krijgen beter werkende websites en een besparing op de kosten van apparatuur, doordat de standaard adblocker alle rotzooi tegenhoudt. Meer privacy, minder fraude is de claim. Gebruikers kunnen BAT-tokens verdienen door vrijwillig advertenties te bekijken (werkt nog niet). Die worden dan gebruikt om publishers te belonen voor goede content of voor premium content. Adverteerders weten dat hun advertenties echte aandacht krijgen, want ze worden alleen bekeken als gebruikers dit bewust kiezen.
Telegraaf.nl, L’Equipe en Bild.de
Ik besluit enkele nieuwssites te bezoeken om mijn ervaringen te bundelen. Telegraaf.nl kijkt niet op een advertentie meer of minder en ik vergelijk Chrome en Brave. Op Chrome ontkom ik niet aan de schreeuwende roep van de Media Markt. Op Brave is de site een oase van rust. Ik kijk een filmpje. De Brave-versie start direct, Chrome irriteert door eerst 22 seconden van mijn tijd te vragen.
De Franse sportkrant L’Equipe spant de kroon. Op Chrome poppen enkele vragen op. Mogen we je locatie weten? Mogen we je belangrijke nieuwsberichten sturen? Accepteer je cookies? Verder wordt het nieuws omlijst met een uitbundige reclame-uiting. Brave toont alleen het nieuws in een maagdelijk witte omgeving. O ja, er wordt nog even vermeld dat er niet minder dan 24 ads en trackers geblokkeerd zijn.
Andere nieuwssites geven een vergelijkbaar beeld. Maar bild.de zegt dan weer dat ik eerst de adblocker uit moet zetten voordat ik verder kan. Met een simpele muisklik schakel ik de hem uit voor deze website. Vijf ads en trackers stromen mijn laptop binnen. Toch jammer. Verder werken sommige functies van Facebook pas op Brave, nadat ik de shields heb opgezet.
Uphold-wallet
Als uitgever heb ik mezelf wat BAT toegekend middels een tip (fooi). Dit hoeft niet; in dat geval wordt maandelijks automatisch een vast bedrag verdeeld onder de meest bezochte websites. Ik kan de tokens echter alleen verzilveren door me aan te melden bij de hebberige service van Uphold. 19 BAT wil ik verplaatsen van mijn Uphold-wallet naar mijn persoonlijke wallet, waarvan ik de private key bezit. Dit grapje kost me 10 BAT aan netwerk fee en 19 BAT aan withdrawal fee.
Ik kan me aanmelden voor KYC, maar dat gaat alleen via een chat met een servicemedewerker. Dit doet serieus afbreuk aan de decentralisatie en is dus een dikke red flag. In de Brave community wordt me duidelijk dat het in de toekomst mogelijk moet zijn om ook je eigen wallet eraan te hangen. Nou, dat hoop ik dan maar.
Gaat dit ecosysteem werken?
Maar de grote vraag is of het ecosysteem gaat werken? Wordt deze gebruikerservaring in de toekomst nog steeds ervaren als beloning? De BAT-tokens kunnen (vooralsnog) alleen geïnvesteerd worden in het belonen van websites. Maar ik zie de eerste dienst al komen die een website aanbiedt waar mensen hun zuurverdiende BAT naar toe kunnen sluizen om die vervolgens te legen in de eigen wallet. Niks belonen van goede content. Of robots die niks anders doen dan het bekijken van advertenties. Daar gaat de gewilde aandacht voor de adverteerder. Als ik dit soort eenvoudige voorbeelden kan bedenken dan bestaan ze waarschijnlijk al.
Verdienmodel Brave
Het verdienmodel van Brave is veelbelovend, maar of het bestendig genoeg is zal de toekomst uitwijzen. De browser is nog in bètafase en gebruik vereist de nodige tolerantie. Die heb ik wel, maar of dat ook geldt voor mijn familie en vrienden waag ik te betwijfelen. Mijn tip: installeer Brave, ga hem gebruiken en doe mee in de community. Wordt vervolgd!
Eerdere columns van Herman Nekkers:
Over Herman Nekkers
Na 30 jaar ING de overstap gemaakt naar zelfstandig blockchainondernemer, hoe groot is die stap nou? Vooral de gevolgen voor de maatschappij doet mijn bloed sneller stromen. Om diezelfde reden grote belangstelling voor andere technologische ontwikkelingen als AI, 3d-printing, IoT etc etc. Sinds 1 oktober 2018 eigenaar van advies- en trainingsbureau Fedaia Blockchain. Tevens enthousiast fietser, zoals de naam van mijn bedrijf al suggereert. Stuur reacties naar het volgende emailadres: [email protected].