Correlatie bitcoin met aandelen en obligaties daalt

De correlatie van bitcoin met de obligatie-index en ook de Nasdaq 100-index blijft dalen. Het bereikt nu zelfs een laagste punt in drie maanden, zo blijkt uit data van onderzoeksbureau Kaiko.

Prijscorrelatie

Lange tijd was de correlatie tussen bitcoin en veel andere activaklassen erg hoog: daalden de aandelen? Dan daalde bitcoin ook. De ontkoppeling van de prijs van bitcoin met die binnen de ‘big tech-wereld’ lijkt weer enige gestalte te hebben gekregen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zowel de rendementen op aandelen als obligaties daalden sinds begin 2022 aanzienlijk. Bitcoin daalde echter nog harder. Nu lijkt er een divergentie te ontstaan.

Dat ziet ook Clara Medailie, onderzoeker bij Kaiko:

“Het afgelopen jaar hebben crypto- en aandelenmarkten nauw met elkaar gehandeld, met een recordhoge correlaties in mei. In de afgelopen paar maanden is deze correlatie echter iets verzwakt nadat de er een uitverkoop was in de cryptomarkt die groter was dan die van de S&P 500- of Nasdaq-aandelenindices.”

Het is dus niet per se positief: omdat bitcoin slechter presteerde dan aandelen, nam de correlatie af. Er kan ook een negatieve correlatie ontstaan, waarbij bitcoin bijvoorbeeld stijgt terwijl de aandelen verder dalen.

Correlatie bitcoin met aandelen en obligaties daalt

Onrust in de markt

Op macro-economisch vlak zijn het onrustige tijden: er is hoge inflatie, monetair beleid dat aan het kenteren is met een strenger fiatbeleid en tegelijk ook geopolitieke onrust rondom Oekraïne en Taiwan. Dit heeft zo zijn weerslag op aandelen, obligaties en ook bitcoin.

Tel daar de malaise rond Luna, Celsius, 3AC en de gevolgen bínnen de cryptomarkt, en je kunt rustig stellen dat het roerige maanden zijn geweest.

Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics zal later vandaag (woendag, red.) weer de nieuwe consumentenprijsindex van juli bekend maken. Dit zou weer voor een nieuwe trend kunnen zorgen in alle markten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
aandelenBitcoin nieuws