Correlatie tussen bitcoin en aandelen op laagste punt in anderhalf jaar

De correlatie tussen de prijs van bitcoin en de Amerikaanse aandelenmarkten is gedaald tot het laagste niveau in meer dan anderhalf jaar.

Correlatie

Dat blijkt uit data van crypto-analysebedrijf CoinMetrics. Ze stellen een grafiek samen waarin je de zogenoemde 30-daagse correlatie ziet tussen bitcoin en de aandelenindex S&P 500, gebruik makend van de rekenmethode van Pearson.

De metric staat net onder de 0,20, wat indirect het laagste niveau sinds september 2021 betreft.

Het is een grote ommekeer ten opzichte van medio 2022, toen bitcoin en aandelen grotendeels in hand in hand bewogen met een 30-daagse correlatie van meer dan 0,7.

Bij een waarde van 1,0 gaan de twee assetklassen in dezelfde richting: de een stijgt en de ander ook. Bij -1,0 is er sprake van dat één van de twee die stijgt en de dat de ander daalt.

Als de metric onder de 0,08 komt, zou het een dieptepunt in drie jaar bereiken.

Correlatie tussen bitcoin en aandelen op laagste punt sinds september 2021

Divergentie

De divergentie van de prijzen die tussen de twee assetklassen is ontstaan, zorgt er voor dat de correlatie daalt. Bitcoin stijgt, de aandelen hebben het de afgelopen twee weken wat dat betreft zwaarder.

Bitcoin is meer dan 40% gestegen ten opzichte van eerdere maandelijkse dieptepunten onder de $20.000. Tegelijkertijd is de tech-industrie even opschrokken door problemen bij de Silicon Valley Bank, terwijl deze zelfde gebeurtenissen bitcoin juist in het zonnetje zette.

Ondertussen lijken de Amerikaanse autoriteiten een eerste (!) crisis te kunnen afwenden, wat dan wel weer een impact heeft op de geplande monetaire verkrapping (QT) die voor de rest van het jaar werd verwacht. De balans van de Federal Reserve steeg vorige week al met $300 miljard. Dit is dan wederom goed voor de schaarse bitcoin (gebleken).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
aandelenBitcoin nieuws