Correlatie van Bitcoin met aandelenmarkt op hoogste punt sinds juni 2020

Is bitcoin een activaklasse die los staat van alle andere financiële markten? Hoewel dat wel vaak wordt gesuggereerd, is dat zeker niet het geval. Als je puur kijkt naar de data, lijkt momenteel het tegenovergestelde het geval.

Hoge correlatie

Historisch gezien heeft bitcoin een relatief lage correlatie met traditionele activaklassen, zoals aandelenindices en commodities zoals goud. De afgelopen weken nam de correlatie van bitcoin met deze markten echter flink toe.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Gisteren bereikte het zelfs de hoogste correlatie sinds juli 2020, met 0,61 en 0,58 tegenover respectievelijk de Nasdaq en de S&P500.

De correlatiecoëfficiënt is een getal tussen -1,00 en 1,00. Als het getal dicht bij de -1 zit, is dit een negatieve correlatie. Dat zou betekenen dat de prijs van bitcoin en de vergelijkende activaklasse in tegenovergestelde richting bewegen.

Bij een prijscorrelatie van +1 bewegen de twee met elkaar mee. Momenteel gaan de prijzen van bitcoin, de S&P500 en de Nasdaq allemaal (met elkaar) dezelfde kanten op. Dat is goed te zien in onderstaande grafiek van Kaiko.

Correlatie van Bitcoin met aandelenmarkt op hoogste punt sinds juni 2020

De (negatieve) correlatie van de prijs van bitcoin met die van goud is al enkele maanden relatief stabiel.

Bitcoin en de aandelenmarkt

Er kunnen verschillende redenen zijn voor de hoge correlatie met de aandelenmarkt. Kaiko wijst expliciet naar de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve maakte bekend dat ze overweegt om in maart de rentetarieven te gaan verhogen.

Dit taperen heeft gevolgen voor zowel de aandelenmarkt (die op minder vers geld kunnen rekenen), maar ook voor bitcoin. Het lijkt een indicatie dat de Fed probeert om de inflatie te beteugelen. En laat inflatie nu net een omstandigheid zijn waarin het narratief van bitcoin floreert.

Na de sell-off van risicovolle activa, stegen de yields op Amerikaanse staatsobligaties vorige week ook door. Vaak worden de Amerikaanse staatsobligaties gezien als een veilige havens.

Correlatie van Bitcoin met aandelenmarkt op hoogste punt sinds juni 2020

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!