Biden kiest voor tweede termijn van Jerome Powell als Fed-president

Biden kiest voor tweede termijn van Jerome Powell als Fed-president

Eerder vandaag werd bekend dat de Amerikaanse president Joe Biden de termijn van 'zijn' centrale bankier met vier jaar wil verlengen. Jerome Powell mag beginnen aan zijn tweede periode als hoofd van de Federal Reserve.

Jerome Powell

De 68-jarige Amerikaan geniet brede steun op Wall Street. Gek is dat niet: hij is welwillend met het uitdelen van kapitaal, waardoor de S&P500 bijna wekelijks nieuwe recordhoogtes noteert. Als reactie op het nieuws schoot de aandelenindex vandaag weer naar een nieuwe all-time high.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De keuze van Biden moet nog wel worden goedgekeurd door het Senaat. Naar alle waarschijnlijkheid krijgt hij ook daar wel voldoende steun. Daarnaast wordt Lael Brainard naar voren geschoven als vicevoorzitter. Hij is afkomstig uit de progressieve tak van de Democratische Partij.

Als reactie van het nieuws veerde de koers van Bitcoin even kort op tot $59.600, waarna het weer inzakte tot onder de $57.300.

Beleid van Powell

Mede door het beleid van Powell (en consorten) staat de inflatie in de Verenigde Staten op een ongekende hoogte. Begin deze maand werd duidelijk dat officiële inflatiecijfers van de Verenigde Staten in oktober steeg tot 6,2%, het hoogste jaarlijkse percentage in 30 jaar.

De reden? De geldprinterrrrrrr. Onder zijn leiding verlaagde de Fed de basisrente naar nul. Door enorme opkoop- een uitdeelprogramma's steeg de balans van de Fed sinds begin vorig jaar van 4.200 naar 8.700 miljard dollar. Een ruime verdubbeling dus.

Anderzijds viel de werkloosheid terug van 14,8 procent (in april vorig jaar) naar 4,6 procent in oktober. Dit had natuurlijk alles te maken met de corona-lockdown.

Onlangs liet Elon Musk zich nog uit over de inflatie: "Het is de meest regressieve belasting van allemaal en toch wordt het verdedigd door degenen die claimen progressief te zijn."

Een regressieve belasting betekent dat je relatief meer gaat betalen naarmate je inkomen lager is. Wat effectief dus het verschil tussen arm en rijk groter maakt.

Monetair beleid Bitcoin

De korte pump van Bitcoin is goed verklaarbaar. Het monetair beleid van Powell heeft ertoe geleid dat de dollar minder schaars wordt. Rentestanden worden gemanipuleerd, prijzen stijgen en op veel meer vlakken zijn er gevolgen (en neveneffecten) zichtbaar.

De verlenging van de termijn van Powell zou heel goed kunnen resulteren in een zwakkere dollar (ten opzichte van Bitcoin).

Bitcoin is ondanks alle speculatie vooral gewoon een protocol. Het is een openbare database met miljoenen belanghebbende. De basisregels blijven hetzelfde en dat is een van de unieke eigenschappen van BTC.

De inflatiecijfers van bitcoin zijn bekend. Er kan in totaal maximaal 21 miljoen bitcoin zijn. Miners die een block vinden krijgen tot dat aantal een beloning, de blocksubsidie. Op dit moment is dat 6,25 BTC per ~10 minuten. Elke ~4 jaar (of 210.000 blocks) gaat dit aantal door de helft, dit noemt men de halving.

In tegenstelling tot de dollar is de uitgifte van bitcoin eerlijk en bekend voor iedereen. Niemand kan worden verrast door een plotselinge ingreep van het hoofd van de centrale bank achter bitcoin. Die is er namelijk niet.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties