Criminelen gebruiken software om Bitcoin analysetools te vermijden

Gebruikers van het darkweb hebben een nieuwe tool ontwikkeld om te testen of cryptocurrency’s in de gaten wordt gehouden door antiwitwascontroles.

Omgekeerde blockchain analyse

Het gaat om de tool genaamd Antinalysis. Cybercriminelen kunnen deze software gebruiken om te identificeren welke bitcoin adressen zijn gekoppeld aan criminele activiteiten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Blockchain-analysebedrijf Elliptic meldt van het bestaan ​​van de nieuwe tool in hun nieuwste blogpost. Het bedrijf spoort illegale geldstromen op door de transparante en publieke blockchain te analyseren. Eigenlijk hetzelfde als wat Antinalysis doet, behalve dat zij de informatie wel doorspelen naar opsporingsdiensten.

“Antinalysis probeert cryptowitwassers te helpen dit te voorkomen, door hen een voorproefje te geven van wat een blockchain-analysetool zal opmerken over hun Bitcoin wallet en de fondsen die het bevat.”

De website van Antinalysis draait op Tor, een anonieme(re) manier om het internet te betreden. Ze vragen $3 per bitcoinadres dat ze scannen. Robinson, de medeoprichter van Elliptic, meldt dat ze “zeer nauwkeurige resultaten beweren te bieden.”

Criminelen gebruiken software om Bitcoin analysetools te vermijden

Naar verluidt is de tool gemaakt door een van de ontwikkelaars van Incognito Market, een darknet-marktplaats voor de verkoop van verdovende middelen.

Bitcoin te transparant

Het transparante karakter van Bitcoin maakt de cryptovaluta steeds minder effectief voor witwasprakijken. Elliptic en Chainalysis houden de blockchain (en specifieke adressen) voor allerlei grote (overheid)instanties in de gaten. De reputatie dat Bitcoin geld is voor criminelen, is daarmee al lange tijd achterhaald.

Wethandhavers vanuit de hele wereld weten ook op de een of andere manier steeds meer Bitcoin in beslag te nemen. Zo wist de FBI twee maanden gelden op een geniepige manier bitcoin af te pakken van een affiliate van de hackers van de Colonial Pipeline.

Dit heeft overigens niets met Bitcoin zélf te maken, maar eerder met de manier waarop de cybercriminelen hun satoshi’s bewaren.

Sommige criminelen kiezen voor het anoniemere Monero, maar nu lijkt men met de nieuwe ‘reversed’ blockchainanalysetool een extra ijzer in het vuur te hebben om toch bitcoin te kunnen blijven gebruiken.

Een betrokken persoon vertelt aan The Block dat Antinalysis problemen kan opleveren voor de politie, maar dat de tool zo “goed is als het dataset dat het gebruikt”. Wat dat betreft zal Elliptic altijd voor lopen.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!