‘Crypto’s zijn een gevaar voor belastingen’, zegt deze Russische belastingbaas

Cryptovaluta kúnnen een gevaar zijn voor het innen van belastingen. Dat verklaart de hoogste baas van de Russische belastingdienst, meldt Cointelegraph.

Het Russische parlement heeft begin 2021 een wetsvoorstel goedgekeurd om cryptocurrency’s apart te belasten. Maar dit wetsvoorstel is nog niet volledig doorgevoerd en van kracht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daniil Egorov is hoofd van de Russische Federale Belastingdienst (FNS), het overheidsorgaan dat actief belastingontduiking moet voorkomen namens de centrale staat.

Hij ziet in cryptovaluta mogelijk een manier om belastingen te ontwijken dan wel te ontduiken. ‘Het zorgt voor het aanzienlijk eroderen van de belastinggrondslag’, aldus de ambtenaar in een interview met de Russische publicatie RBC.

Hij legt uit dat zijn dienst door middel van speciale software transacties op openbare ledgers traceert en laat vastleggen.

‘Iemand die digitaal actief is, laat altijd sporen achter. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat iemand geïdentificeerd is’, zegt Egorov.

Aparte cryptobelasting

De Russische Staatsdoema keurde in februari 2021 een initieel wetsvoorstel om crypto’s te belasten goed. Burgers zijn verplicht om transacties die een totaal van $7.800 overschrijden te melden bij de autoriteiten.

In oktober is besloten een aparte commissie in het leven te roepen die de implementatie van het wetsvoorstel moet coördineren.

Insiders uit de industrie vrezen een zeer hoge belastingafdracht. Volgens Sergei Khitrov, oprichter van het Blockchain Life event, spekt de industrie de Russische schatkist met circa 4 miljard dollar (!) per jaar. Het is voor velen onduidelijk hoe deze belasting moet worden betaald.

Ook in Amerika is er discussie gaande over het belasten van cryptomunten. Initieel had de Senaat een meldingsplicht van transacties boven de $10.000 goedgekeurd, maar zes senatoren, onder wie senator Cynthia Lummis willen deze eis voor bitcoinbeurzen – en brokers laten wijzigen.

In Nederland staan deze partijen onder toezicht van de Nederlandsche Bank. Beurzen en brokers zijn verplicht om elke transactie boven de 10.000 euro te melden bij de Financial Intelligence Unit, onderdeel van het Ministerie van Justitie en een organisatie die samenwerkt met de belastingdienst en de fiscale opsporingsdienst de FIOD.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...