Dan Morehead: cryptocurrency’s veilige haven in inflatoire wereld

Cryptovaluta zoals bitcoin zijn een geschikt middel om je vermogen te beschermen tegen inflatie en monetair beleid. Dat stelt Dan Morehead, CEO van het Amerikaanse investeringsfonds Pantera Capital.

In zijn nieuwsbrief reageert de investeerder daarmee op een actuele discussie: wanneer en met welke percentages gaat de Federal Reserve de rente verhogen?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin als veilige haven

Dát de rente stap voor stap verhoogd wordt in 2022, staat buiten kijf. Maar hoe hard kan de centrale bank aan de rentekraan draaien? Als men te hard draait, kan dit in korte tijd veel lucht uit alle assets blazen met bijvoorbeeld afwaarderingen van beursgenoteerde bedrijven tot gevolg.

Draait men te voorzichtig, dan loopt de inflatie verder op. Het huidige officiële inflatiepeil is 7,5% in Amerika.

Hoe gaan cryptocurrency's zoals bitcoin reageren op de monetaire besluiten van de Fed en andere centrale banken? In de ogen van Morehead zijn cryptocurrency's de 'meest aantrekkelijke optie'.

Hij zag al eerder dat de bitcoinmarkt een eigen weg aan het bewandelen is in februari, een trend die volgens hem doorzet. Het zijn met name obligaties, aandelen en vastgoed die de klappen gaan opvangen. Beleggers laten een deel van hun kapitaal uit die assets stromen naar crypto activa.

'Ik denk dat onze markten snel zullen ontkoppelen. Beleggers denken dat obligaties verpletterd gaan worden als de Fed als enige koper ervan ineens gaat verkopen'.

Een van zijn argumenten is dat cryptocurrency's en edelmetalen minder afhankelijk zijn van cashflow en zich anders gedragen dan rente gerichte beleggingsproducten zoals obligaties.

'Maar zodra de rente stijgt, moet men ergens met hun geld heen'.

Dat de koers sinds november 2021 flink zijn gecorrigeerd, ziet hij niet als een groot probleem. 'Een deel van de verkoop had fiscale redenen. Beleggers hebben in 2021 nu eenmaal winst gemaakt en ook winst genomen'.

Hij voorziet ook geen steile rechte lijn voor bitcoin of andere munten, maar het zal een route met vele ups en downs zijn.

Ter verduidelijking: Pantera Capital en Morehead zelf hebben er ook belang bij dat de vraag naar crypto activa stijgt.

'Geen goede keuze mogelijk'

Een andere analist, de jonge Dylan LeClair, vindt dat de Fed eigenlijk géén goede keuze kan maken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...