Bitcoin koers daalt met 7% binnen 24 uur, hashrate bereikt all time high

Bitcoin (BTC) daalde de afgelopen 24 uur met ruim 7%. Op het moment van schrijven staat de koers op rond $40.700. Het is onrustig op de (wereld)markten en bitcoin lijkt zich daar niet aan te kunnen onttrekken momenteel.

2022

De koers begon dit jaar nog boven de grens van $47.000, maar is kort na de start van 2022 weggezakt naar de lagere regionen van $40.000.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin koers daalt met 7% binnen 24 uur, hashrate bereikt all time high
Bitcoin koers in 2022 volgens CoinMarketCap

Hashrate

Opvallend genoeg heeft bitcoin toch nog een nieuw record gepakt. De hashrate steeg de afgelopen 6 maanden met maar liefst 45%. De hashrate in onderstaande grafiek is een schatting van de computerkracht die wordt ingezet om bitcoin te minen.

Voor de fijnproevers onder ons: de hahsrate ligt op meer dan 112 TH/s. Op het dieptepunt in 2021 dook dit cijfer richting de 80 TH/s. Mining hashrate is een belangrijke maatstaf voor het netwerk. Hoe meer hashing (rekenkracht) in het netwerk, hoe groter de beveiliging en de algehele weerstand tegen aanvallen.

De exacte hashrate is onbekend, het gaat hier om ruime schattingen op basis van hoe snel miners bitcoin blocks vinden tegenover de huidige moeilijkheidsgraad.

Bitcoin koers daalt met 7% binnen 24 uur, hashrate bereikt all time high
Bitcoin hashrate in de afgelopen 3 jaar

Meer hashrate betekent overigens niet dat er veel sneller meer bitcoin op de markt komt. Het protocol probeert elke 2016 blocks (~2 weken) de moeilijkheid voor miners aan te passen. Vinden miners sneller dan 10 minuten gemiddeld een block? Dan wordt het minen moeilijker.

Gaat het wat minder en zien we veel minder computerkracht strijden om de nieuwe bitcoin? Dan wordt het voor de overgebleven miners juist makkelijker om te minen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!