Data Dinsdag: aantal whale adressen daalt, miners verkopen niet

Data Dinsdag, onze wekelijkse rubriek waarin we de on-chain statistieken over Bitcoin uitlichten aan de hand van data van CryptoQuant en Glassnode. Vandaag onder meer aandacht voor adressen met 1000+ bitcoin en miners. Ze verkopen niet, terwijl ze wel keihard doorwerken, met enkele gevolgen van dien.

Whales

De eerste opmerkelijke metric is dat het aantal adressen met daarop meer dan 1.000 bitcoin (BTC) is gedaald tot 2.239. Daarmee zijn er in een krappe maand zo’n 250 adressen leeggehaald waar meer dan duizend bitcoin op stond. Met de huidige marktwaarde vertegenwoordigt één zo’n adres de waarde van $58 miljoen tegen de huidige prijs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het zegt overigens niets over de whales zelf. Ze kunnen deze bitcoin namelijk opdelen in adressen met kleinere hoeveelheden, of deze 1.000+ BTC naar een custodial toesturen. Dit beïnvloedt de statistieken wél, maar de (ver)koopdruk niet.

Data Dinsdag: aantal whale adressen daalt, miners verkopen niet

Tijd tussen blocken

Een ander opmerkelijk gegeven is ook afkomstig van Glassnode. De zogenoemde ‘BTC Mean Block Interval’ bereikte namelijk een opmerkelijk lage waarde. Het is een metric die de gemiddelde tijd weergeeft die tussen blocken zit (in seconden).

Het protocol van Bitcoin kalibreert deze tijd op een gemiddelde van één blok per 10 minuten. Iedere twee weken vindt er een ‘mining difficulty adjustment’ plaats om dit gemiddelde op z’n plek te houden. Echter: mining blijft een willekeurig proces én er komen constant nieuwe miners bij en de rekenkracht is in deze epochs nooit stabiel. Hierdoor was er gisteren een dag met een uitzonderlijk lage gemiddelde blocktijd, zoals onderstaande grafiek laat zien.

Data Dinsdag: aantal whale adressen daalt, miners verkopen niet

Moeilijkheid mining

Momenteel is het moeilijker dan ooit tevoren om bitcoin te minen. De mining difficulty staat namelijk op een all-time high. Het kan echter nóg extremer. Over ruim twee dagen, op vrijdagnacht, is er er weer een nieuwe aanpassing van deze moeilijkheidsgraad.

Zoals het er nu uitziet, zal dit getal dan met 5% tot 6% stijgen, volgens informatie op cryptothis. Deze flinke stijging is ook weer terug te linken aan bovenstaande gemiddelde blocktijd: minen gaat (te) snel, dus moet het werk (Proof of Work) weer wat moeilijker gemaakt worden.

Data Dinsdag: aantal whale adressen daalt, miners verkopen niet

Miners verkopen niet

Tot slot nog een metric die in de eerdere Data Dinsdagen ook voorbij is gekomen: de verkoopdruk van miners. Er doet zich namelijk nog steeds een bijzondere situatie voor. De Miners’ Position Index staat namelijk al bijna de hele maand onder de 0.

Deze waarde laat zien of miners verkopen of niet. CryptoQuant omschrijft het als volgt:

“De verhouding tussen de BTC die de wallets van alle miners verlaten ten opzichte van het voortschrijdend gemiddelde over 1 jaar. Waarden boven de 2 geven aan dat de meeste miners verkopen.”

Onderstaande grafiek mag voor zichzelf spreken: ondanks dat de koers stijgt, willen miners hun bitcoin (nog) niet verkopen.

Data Dinsdag: aantal whale adressen daalt, miners verkopen niet

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
data dinsdagminer