Data Dinsdag: het verhaal achter de Bitcoin transactie van $1,1 miljard op Gemini

Data Dinsdag: een nieuwe wekelijkse rubriek waarin we de on-chain statistieken over Bitcoin uitlichten aan de hand van data van CryptoQuant. Vandaag onder meer aandacht voor de giga-transactie van Gemini, de (ontbrekende) verkoopdruk vanuit miners en de stilstaande 'tokens'.

Bitcoin transactie van $1,1 miljard

Allereerst een vervolg van de soap die is ontstaan rond het nieuwsbericht van gisteren: er zou $1,1 miljard aan bitcoin naar de Amerikaanse beurs Gemini zijn gestuurd. Maar was dit een whale? Een interne transfer? Of met andere woorden: was het loos alarm?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op Twitter is een discussie ontstaan tussen verschillende on-chain analysebedrijven (zoals Glassnode) en analisten (zoals Willy Woo). Want na de tweet van CryptoQuant zette bitcoin gisteren een daling in van 10%. Maar wat als het onjuiste berichtgeving was?

Allereerst was er dus de bewering van CryptoQuant dat er voor bijna 19.000 BTC naar Gemini was gestuurd. Al gauw kwam concurrent en concullega Glassnode met het volgende statement:

"Verheldering: Dit is incorrect, de transacties in de berichtgeven was intern. De fondsen stonden al op de wallet van de exchange, en zijn simpelweg heen en weer verplaatst."

Vervolgens deed CryptoQuant zelf weer een duit in het zakje. Het zou in hun ogen wél gaan om een storting van een onbekend persoon, en niet om een zogenoemde interne transfer. Zij keken onder andere naar de herkomst van de adressen en zagen daar een patroon in:

Vervolgens mengde ook Willy Woo, een zeer gerespecteerd on-chain analist, zich in de discussie. Werd er daadwerkelijk gedumpt op de spotmarkt van Gemini en trok die beurs alle andere beurzen mee omlaag? Hoe zit het met de liquiditeit op de exchange? En zou het misschien om een OTC deal gaan?

Hij verklaart dat het helemaal niet logisch zou zijn om $1,1 miljard op de spotmarkt van Gemini te verkopen. En dat als het wél een OTC deal was, dat dit een enorm bullish teken zou zijn.

Hoe dan ook: een duidelijk antwoord is er nog steeds niet, en het is de vraag is of Gemini informatie prijs wil geven over stortingen van anderen.

Beurzen

Als gevolg van deze discussie, is er ook interessante data af te lezen op de dashboards van CryptoQuant. De afgelopen dagen is de netto instroom op Exchanges namelijk erg hoog. Het betekent dat er veel meer naar de beurzen wordt toegestuurd, dan dat er wordt weggehaald. Maar wederom is de vraag: moeten we de statistiek van Gemini hierin meenemen?

De vorige keer dat we zo'n significante toename zagen, resulteerde dit in de top rond de $58.000. Gaan we nu op $61.700 alweer een nieuwe top in de grafiek zien?

Data Dinsdag: het verhaal achter de Bitcoin transactie van $1,1 miljard op Gemini

Miners verkopen níet

Wat we in ieder geval wél kunnen stellen, is dat het deze keer niet de miners zijn die voor verkoopdruk zorgen. CryptoQuant houdt namelijk ook alle zogenoemde COINBASE-transacties in de gaten. Dit zijn UTXO's van de block subsidie die wordt uitgedeeld aan miners. Momenteel is dat 6,25 BTC per block.

In onderstaande grafiek zie je dat het aantal verstuurde bitcoin afkomstig van wallets van miners niet in de lift zit. Wat dat betreft zijn de miners wel content met de huidige situatie in de markt. Zij zien geen reden om te verkopen.

Data Dinsdag: het verhaal achter de Bitcoin transactie van $1,1 miljard op Gemini

Grayscale koopt niet meer bij

Waar we aan de ene kant verkoopdruk hebben (van bijvoorbeeld grote whales), hebben we ook te maken met grote partijen die voor koopdruk kunnen zorgen. MicroStrategy, Tesla, Grayscale, een hele reeks Canadese ETF's en ga zo maar door.

Het blijkt echter dat Grayscale gestopt is met het kopen van bitcoin uit de markt. De premium op het GBTC Trust is al geruime tijd negatief, en het lijkt alsof de vraag naar de bitcoin-gedekte aandelen niet meer overweldigend is. De drie ETF's in Canada lijken het bedrijf van Barry Silbert dwars te zitten.

Data Dinsdag: het verhaal achter de Bitcoin transactie van $1,1 miljard op Gemini

Transactiewaarde neemt af

Tot slot valt het ook op dat de 'amount tokens transferred' enorm aan het afnemend is. Er gaat veel minder bitcoin rond dan de afgelopen maanden. De prijsstijging lijkt er voor te zorgen dat de échte hodlers nog meer met hun handen van hun satoshi's afblijven.

De laatste keer dat er zó weinig bitcoin in de rondte ging, was in augustus 2020, toen de prijs van bitcoin nog rond de $11.000 schommelde. Opmerkelijk: hoewel de prijs inmiddels 5x zo hoog staat, gaan er niet veel tokens over de blockchain heen en weer.

Data Dinsdag: het verhaal achter de Bitcoin transactie van $1,1 miljard op Gemini

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
data dinsdagon-chain

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Valkyrie lanceert Bitcoin Futures fonds met 2x leverage

Het grote Valkyrie slaat weer toe op de bitcoin-markt en lanceert een Futures-fonds waarmee investeerders...

Wat is ethereum Nieuws
ETH Koers Stuit Op Weerstand $3K Niveau – Wat Gaat Ethereum Doen?

De Ethereum koers staat deze vrijdag net onder het niveau van $3.000 en het heeft...

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Lees meer