De angst regeert op de bitcoin-markt, maar Azië biedt hoop

De consumentenprijsindex in de Verenigde Staten heeft met een plus van 8,6 procent de grootste sprong in meer dan 40 jaar tijd gemaakt. Zowel bitcoin als de aandelenmarkten voelden daar meteen de impact van. Vooral vanwege de angst dat de Federal Reserve dit ziet als een extra waarschuwing om de rente de lucht in te werken en hun opkoop-programma wellicht nog sneller af te bouwen.

Angst op de meter

De welbekende Fear & Greed Index geeft momenteel een score van 14/100 af, waarmee we wat dat betreft nog altijd in een gebied van extreme angst bivakkeren. Dat is een goede weergave van het sentiment, aangezien niemand op dit moment weet wat we de komende maanden kunnen verwachten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

We zitten middenin een macro-economische storm waar op de korte termijn geen oplossing voor lijkt te komen. Zelfs de renteverhogingen van de Federal Reserve zullen op de korte termijn niets opleveren. Als de Federal Reserve echt iets aan de inflatie wil doen, dan moet de rente waarschijnlijk flink omhoog.

Daar wringt echter de schoen, want een veel hogere rente betekent dat bedrijven in de problemen komen met de herfinanciering van hun schulden en dat kan de economie aan het wankelen brengen. Als er dan bedrijven beginnen om te vallen, dan gaan er banen verloren en dat is ook niet wat we willen. Een lage inflatie zonder banen is immers slechter dan hoge inflatie met banen.

Data leert ons dat handelaren momenteel niet willen verkopen

De OKX Tether (USDT) premium is een goede manier om de vraag in de Chinese retail-markt te peilen. Dit meet namelijk het verschil tussen de Chinese markt en de waarde van ed Amerikaanse dollar. Veel vraag drukt de OKX USDT koers vaak boven de Amerikaanse dollar en tijdens bearmarkten hangen we daar soms tot wel 4 procent onder.

Op 31 mei viel de OKX Tether koers naar een korting van 4 procent, wat een signaal is voor veel verkoopdruk. Interessant is dat de situatie op 10 juni verbeterde, nadat de indicator opsprong tot een korting van slechts 1,5 procent. Wat overigens nog steeds betekent dat er meer verkoopdruk is.

Het verbeteren van de situatie wijst er echter op dat er momenteel genoeg vraag is naar bitcoin en er vanuit Azië in ieder geval weer wat koopdruk is. Tot nog toe lukt het de Aziatische markt echter niet om de bitcoin koers op te vangen, want in de afgelopen 24 uur hebben we een flinke schuiver gemaakt naar de huidige koers van ongeveer 27.300 dollar.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....