Inflatie in Verenigde Staten 8,6%, hoogste percentage sinds 1981

De inflatie in de Verenigde Staten is in mei stegen tot 8,6% (ten opzichte van een jaar geleden). Het is de hoogste geldontwaarding sinds december 1981, meldt het Bureau of Labor Statistics.

Consumentenprijsindex

De consumentenprijsindex is maatstaf om de prijzen van goederen en diensten te meten. In het mandje zitten allerlei producten, zoals energie, voedsel, transport en onderdak. Als je alles bij elkaar telt, is het leven in de Verenigde Staten gemiddeld 8,6% duurder dan mei 2021.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Inflatie in Verenigde Staten 8,6%, hoogste percentage sinds 1981

Op maandbasis steeg de totale CPI met 1%, terwijl de kerninflatie met 0,6% steeg.

De energieprijzen stegen globaal met 3,9% ten opzichte van een maand geleden. De kosten van onderdak, die ongeveer een derde van de CPI uitmaken, stegen met 0,6% voor de maand, de snelste stijging in één maand sinds maart 2004.

Ten slotte stegen de voedselkosten in mei nog eens 1,2%, waardoor dit op jaarbasis 10,1% duurder is. De grootste stijgingen kwamen in vliegtickets (12,6% meer dan in mei), gebruikte auto’s en vrachtwagens (1,8%) en zuivelproducten (2,9%).

Als je de energie- en voedselprijzen uit het CPI-mandje haalt, daalt de inflatie wel licht.

Inflatie in Verenigde Staten 8,6%, hoogste percentage sinds 1981

Macro-economische veranderingen

Er zijn allerlei redenen aan te wijzen voor de stijgende prijzen: de oorlog in Oekraïne waardoor olie en gas duurder is geworden, het stilvallen van de supply-chain in China door nieuwe lockdowns maar ook zeker de oprekking van de geldhoeveelheid.

Sinds start van de coronacrisis is er een los monetair beleid gevoerd waarbij geld enorm goedkoop werd (gemaakt). Intussen is bij centrale banken in de hele wereld doorgedrongen dat het zo niet langer door kan gaan.

De Federal Reserve kondigde verhogingen van rentetarieven aan, en is ook begonnen aan quantitative tightening.

De inflatie in Nederland betrof 8,8%, zo deelde het Centraal Bureau van Statistiek donderdag.

Inflatie heeft veel te maken met het monetair beleid dat wordt gevoerd. Bitcoin is als tegenhanger uiterst transparant, onveranderlijk en voorspelbaar. Met iedere vier jaar een halving en een maximale geldoplage, is het monetair beleid van bitcoin erg duidelijk.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over: