De Bitcoin mempool is wéér leeg, wat betekent dat?

374 totale weergaven

Het bitcoin netwerk heeft nog amper transacties te verwerken. De zogenaamde mempool is helemaal leeg, want er worden halfvolle blocken gemined. Wat betekent dit?

Bitcoin mempool is wéér 'leeg'

Het mechanisme van het bitcoin netwerk zit zo in elkaar dat je transactie niet direct wordt verwerkt wanneer jij hem verstuurt. Elke verstuurde transactie moet in een wachtrij staan, ook wel de bitcoin mempool (een afkorting van memory pool).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daar 'wacht' de transactie netjes op het moment dat een bitcoin miner hem oppikt en in een block verwerkt. Je kunt diverse externe bronnen checken die de wachtrij voor bitcoin transacties duidelijk weergeven.

Een van de bekendere is mempool.space, een open-source project waarvan de ontwikkelaars op diverse plekken in de wereld wonen en gesponsord door Gemini exchange en de Exodus wallet.

Op moment van schrijven is het als volgt:

  1. Transacties met lage prioriteit voor miners om op te pakken: 1 satoshi per byte
  2. Transacties met gemiddele prioriteit: 1 satoshi per byte
  3. Transacties met hoge prioriteit: 5 satoshi per byte

Ter vergelijking: in medio april toen de prijs hoog stond en er veel on-chain transacties zijn, waren de gemiddelde kosten op ruim 100 sats per byte.

Ook op de website van Jochen Hoenicke kun je de onderstaande grafiek live volgen. De laatste keer dat de mempool leeg was, was eind 2020, zoals in de onderstaande grafiek is te zien.

De Bitcoin mempool is wéér leeg, wat betekent dat?
Mempool afgelopen 12 maanden

Herstructureren van je wallets

De voordelen van een lege mempool is dat het dan goedkoper is om je bitcoin te versturen, je wallets te herstructuren of een kanaal op het Lightning Network te openen.

Ook de Nederlandse analist PlanB ziet dat als een goede reden om zijn wallets weer te herstructureren. Het is namelijk goedkoper om dat te doen, vooral als je over grote hoeveelheden BTC beschiktWil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
transactie

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...