Grootste Bitcoin update in jaren komt er aan: Taproot bevestigd

De grootste update van Bitcoin van de afgelopen vier jaar is er officieel doorheen gekomen. Eerder vandaag behaalde het netwerk genoeg aantal 'stemmen' van miners om de Taproot-upgrade te activeren.

Steun van miners

Taproot is al een aantal weken een hot topic in de Bitcoin community. Sinds een ruime maand geleden kunnen miners per block dat ze maken, aangeven of ze voor of tegen Taproot zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Elke twee weken (2016 blocken in de blockchain) kalibreert het netwerk zich: zo blijft er gemiddeld één block van 1 MB komen in tien minuten. Deze periode staat ook wel bekend als een epoch. De Taproot-update gebruikt deze epochs ook om te kijken wat de consensus is onder miners.

Als 90% van de blocken in een epoch signalen vóór de update, is dat het startsein om de software in Bitocin Core te locken. Áls deze lock-in succesvol is, dan wordt Taproot in november operationeel. Er zijn 1815 blocken nodig van de 2016 en dat is nu dus bereikt. In block 687284 was het zo ver: Taproot is locked in!

De eerste drie epochs (van eveneens 2016 blocken) waren niet succesvol omdat miners nog niet klaar met de het instellen van de juiste settings, en daardoor nog aan het knipperlichten waren. Nu in de vierde periode van 2016 blocks, is het wel zo ver: de minimale 90% is bereikt!

Taproot

Taproot is een update van het Bitcoin Core protocol. Het verhult alle transacties in een jasje van digitale handtekeningen (Schnorr Signatures) in combinatie met een MAST-structuur.

Deze technische hoogstandjes zorgen er onder andere voor dat betalingen meer privacy krijgen en ook op meer manieren programmeerbaar zijn. Een flinke en serieuze upgrade dus!

Nu de miners massaal achter deze update staan, zal de software vanaf november te gebruiken zijn. Deze maand is gebaseerd op de blockhoogte 709632. De exacte parameters van de Speedy Trial staan uitgewerkt op GitHub.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
taproot