4 vragen aan de eerste ‘native’ Bitcoin ATM van El Salvador

K1 is de allereerste producent van Bitcoin ATM’s in El Salvador. We hadden een gesprek met Edgar Borja, medeoprichter van het piepjonge bedrijfje.

1. Wat is K1 en wat doen jullie?

“We zijn een bedrijfje dat bestaat uit twee mensen, ikzelf en Edwin. Hij is meer van de marketing en dat soort dingen en ik ben meer de engineer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

We werken al langer in de combinatie van hardware + software, en begonnen in maart met het idee van de ATM. Al ver voordat de Bitcoin-wet werd aangekondigd door president Bukele.”

“Het begon allemaal met de optie om prepaid-abonnementen te kunnen kopen via het touch-screen van de terminal. Deze abbo’s zijn heel populair hier in het land, met Claro, Tigo en Movistar.

En ook om te betalen voor parkeerkaarten bij grote malls. Cryptovaluta waren initieel niet het doel. Daarom bouwden we de ATM, die zowel betaalkaarten, biljetten en coins accepteert.”

4 vragen aan de eerste 'native' Bitcoin ATM van El Salvador

“K1 staat voor Kiosk1, de allereerste Bitcoin pinautomaat die door een privaat bedrijf in het land is gemaakt. We hebben natuurlijk wel de Chivo-wallet nu, maar dat is een (in)directe opdracht van de overheid voor Athena Bitcoin.

Wij komen beiden uit El Salvador en willen ook voor deze markt een product maken.”

2. Hoe werkt jullie K1-ATM?

“Momenteel hebben we de Strike-applicatie van Jack Mallers geïntegreerd met de API’s die ervoor beschikbaar zijn.

Mensen kunnen dus dollars storten, en Bitcoin uitbetaald krijgen in de Strike-app. Of vice versa: Bitcoin sturen en fysieke dollars ontvangen.”

4 vragen aan de eerste 'native' Bitcoin ATM van El Salvador

“Omdat in El Salvador élk telefoonnummer is geregistreerd met persoonsgegevens, hebben we daaraan genoeg.

Je moet je nummer invoeren en de bevestigings-sms invullen. Daarna spreekt het voor zich: je volgt de stappen op het scherm.”

“De ATM die je nu ziet is al de tweede versie. Toen we maanden later het nieuws van de president hoorden, hebben we een rebrand ondergaan.

En we zijn direct met Strike begonnen, omdat de president die naam noemde. Daarom hebben we daarop gefocust. We zijn de eerste Strike-ATM van de wereld.”

4 vragen aan de eerste 'native' Bitcoin ATM van El Salvador

3. Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

“Momenteel werkt alleen de Strike-functie nog. Maar we zijn van plan om veel meer uit te breiden met andere wallets, denk aan Chivo en de Bitcoin Beach-wallet.

Uiteindelijk willen we het ook beschikbaar maken voor het ‘open netwerk’, waardoor je jouw Bitcoin naar iedere wallet toe kunt laten sturen.”

“We gaan ook volledig focussen op het Lightning Netwerk. Je wilt niet 20 minuten moeten wachten voordat je betaling aankomt. Lighting lost dit op en met Strike werkt dit al. De komende maanden gaan we hier nog veel meer mee bezig. Dit is voor ons nu het belangrijkste.”

4. Wie zijn jullie klanten?

“Onze eerste ATM is afgenomen door een financiële instelling. Maar we kunnen alles customizen en ook met de logistiek eromheen aanpassen. Denk aan het leeghalen van het fiatgeld en het aanbieden van specifieke software (voor specifieke wallets) op de schermpjes.”

“Onze ATM kan in totaal tot 4.000 biljetten verwerken, dus het werkt ook voor enorm grote bedragen. We zijn daarin anders dan de meeste pinautomaten, die maar een paar honderd bills kunnen verwerken. Daarom kunnen we ook banken helpen met ons product.”

4 vragen aan de eerste 'native' Bitcoin ATM van El Salvador

Benieuwd naar K1 en hoe het precies werkt? Redacteur Arnold is momenteel in El Salvador en werkt aan een mini-documentaire. Stay tuned!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador