El Salvador bereidt zich voor op Bitcoin: 200 ATM’s en fysieke wisselkantoren

President Nayib Bukele van El Salvador heeft weer van zich laten horen, wat Bitcoin betreft.

Gezien de Bitcoin-wet binnenkort van kracht gaat, worden er veel voorbereidingen getroffen. Een daarvan is de installatie van honderden pinautomaten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin in El Salvador

Het wetsvoorstel, dat begin juni met overgrote meerderheid is goedgekeurd, gaat op 7 september van kracht. Vanaf die datum is bitcoin een ‘legal tender’.

President Bukele bijt in een tweetstorm van zich af als reactie op de kritiek vanuit de oppositie. Hij noemt dat alles in gereedheid wordt gebracht om de ‘Bitcoin Standaard’ over twee weken uit te rollen.

“Dit zal er gebeuren op 7 september: men kan een applicatie downloaden om betalingen of donaties te ontvangen met #bitcoin of dollars. Als ze willen, zullen ze het downloaden en als ze dat niet willen, dan hoeft het niet. Hiermee krijgen ze $30 equivalent in #bitcoin om te gebruiken. Als ze dat willen, zo niet.”

Hiermee doelt Bukele op de Chivo-wallet, die door de overheid wordt ontwikkeld. Met de app kan iedereen bitcoin én dollars ontvangen, maar ook bitcoin én dollars versturen.

Alle bitcoin die de El Salvadoranen ontvangen kunnen automatisch worden omgezet in dollars. Zo ben je niet per se blootgesteld aan de volatiliteit, áls je dat niet wilt.

Ook worden er momenteel 200 ATM’s ontwikkeld die overal in het land komen te staan. Ook komen er 50 fysieke plekken waar je geld kunt storten of opnemen, zo verklaart Bukele.

Pinautomaten

Naar verluidt worden er op verschillende plekken #PuntosChivo gebouwd. Hier kan zonder commissie of handelskosten bitcoin worden omgezet in de andere ‘lokale’ valuta, de Amerikaanse dollar.

Daarnaast worden er dus ook een heel aantal pinautomaten (#CajerosChivo) geïnstalleerd. Ze zijn 24 uur per dag beschikbaar en eveneens te gebruiken zónder commissies. Onderstaande foto laat zien dat er daadwerkelijk wordt gewerkt aan deze ATM’s.

Bukele benadrukt dat het land $400 miljoen per jaar mis loopt door de hoge kosten van grote betaalverwerkers zoals Western Union. Via Lighting en met Bitcoin kan dit grotendeels bespaard worden, zo stelt de flamboyante president.

Naar verluidt komt de Chivo wallet op 7 september in al de mobiele App- en Playstores te staan. To be continued!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!